БСП кани родители и ученици на сесията за закриване на училища

Не мога да се съглася с позицията на община Добрич, че предлаганото закриване на училища в града може да бъде само въз основа на мнението и преценката на 17-членна група от специалисти, както се посочва в докладната записка. Това се казва в писмо на председателя на БСП - Добрич Владимир Калчев, разпространено в медиите.

БСП кани родители и ученици на сесията за закриване на училища

"В критериите се посочва доста удобно, че проблем се явяват броят на учениците и местоположението на училищата. Никой от общинарите обаче не казва другото – че това са учебни заведения в райони, където повечето от учениците са роми. Ако има промяна, повечето от тях ще отпаднат от образователната система. Това ли искаме? Къде е мнението на неправителствените организации, които работят в този сектор.

Неслучайно темата за оптимизацията на училищата в Добрич е предмет на дебати на всеки Общински съвет през последните 20 години, но до решения не се е стигало, защото проблемът е деликатен.

 

Вместо да се позовава на наредби за броя на учениците, нека общината прояви грижа и към учениците, и към учителите. В докладната записка прозира чисто механичен елемент за закриването на училища, за които може да се говори много откъм дейност и активност на педагогическия персонал."

 

В края на писмото Калчев призовава ученици, родители и учители да присъстват на сесията на Общински съвет - Добрич утре, на която ще бъде гласувано предложението на администрацията за закриване на училищата "Отец Паисий" и "Бачо Киро" от следващата учебна година.