Кражбата на хранителни продукти е накарала маймуните да проходят на два крака

Кражбата на хранителни продукти е имала цивилизационен принос и е накарала маймуните да проходят на два крака, така че да се освободят ръцете им, сочат резултатите от последно изследване на британски учени.

Кражбата на хранителни продукти е накарала маймуните да проходят на два крака

Изправената стойка осигурявала на нашите далечни предшественици възможността да заграбят колкото се може повече храна и в същото време да избягат с другите си два крайника. Подобно поведение им е осигурило предимство в период на глад и на ограничени хранителни ресурси.


 

До тези изводи стигнал екипът на проф. Уилям Макгрю, изучавайки поведението на нашите най-близки роднини в животинския свят – шимпанзетата. Обикновено те ходят на четири крака, но се изправят на два, когато искат да си присвоят храна и да побягнат с нея. При изострената конкуренция това им дава предимство пред другите маймуни, които не могат да бягат изправени.

 

Екипът на Макгрю предполага, че по подобен начин е еволюирал и хомо сапиенсът. Това го е поставило на съвсем друга писта в развитието. Най-ранният хоминид, който придобил изправена стойка, е бил Australopithecus afarensis. Освобождавайки ръцете си за заграбването на повече храна му е осигурило по-добри шансове за оцеляване, считат учените.