Забраниха рекламите с кльощави модели

В Израел не искат да има кльощавите модели. Това стана, след като в страната приеха Закон, с който категорично се забранява слабите хора да се снимат с рекламна цел.

Забраниха рекламите с кльощави модели
Край на кльощавите модели в Израел!

За радост на едни и жалост на други, в страната приеха Закон, с който се забранява хилавите хора се снимат в реклами.

Според ABC News новият израелски закон се опитва да се бори с разпространението на хранителни разстройства, предизвикани от желанието на хората да подражават на "хората от екрана", които често имат тегло доста под нормалното.

Законът, приет късно в понеделник, изглежда е първият опит на което и да е правителство за контрол и превенция на вредите, предизвиквани от модната индустрия.

Решението на правителството може да стане модел за други страни, борещи се с разпространението на анорексия и булимия, особено сред младите жени.

Поддръжниците на закона се надяват да насърчат използването на здрави модели в местна реклама и повишаване на информираността на дигитални трикове.

"Ние искаме да разбием илюзията, че моделът, който виждаме, е реалност",каза Лайд Гил-Хар, асистент на автора на закона д-р Рейчъл Адато.

В Израел около 2% от всички момичета на възраст между 14 и 18 имат тежки хранителни разстройства. Според здравния стандарт една жена, висока 1.72 метра, трябва да тежи не по-малко от 54 кг.

Според закона още всяка реклама трябва да има ясно писмено предизвестие.

Той обаче няма да се прилага за чуждестранните печатни издания, продавани в Израел.

Законът е подкрепен от един от най-добрите модни агенти в Израел, Ади Баркан, който заяви, че през последните 30 години на своята работа е видял, че младите жени стават все по-слаби и по-болни.