Психиатрична експертиза на добричлия, търсен в Германия за източване на карти

Окръжен съд – Добрич допусна да бъде изготвена тройна психиатрична експертиза на 41-годишния Жеко П. З., чиято екстрадиция искат германските съдебни власти.

Психиатрична експертиза на добричлия, търсен в Германия за източване на карти

Вещите лица трябва да установят страда ли той от психично заболяване и годен ли е да участва в наказателен процес - да разбира свойството и значението на повдигнатите му обвинения, дава обяснения и за възприема адекватно процесуалните последици от евентуална присъда.

Добричлията Жеко е обявен за издирване по силата на Европейска заповед за арест, издадена от Районен съд гр. Дрезден, ФР Германия. Той е търсен от Прокуратура на Дрезден във връзка с водено срещу него наказателно производство по три обвинения. Разследват го за участие в организирана престъпна група с користна цел за изготвяне, монтиране и използване на технически средства, за да се придобие информация за съдържанието на платежен инструмент, за фалшифициране на разплащателни карти и за компютърна измама.


 

Според германската прокуратура добричлията и друго лице са се присъединили към действаща в международен мащаб банда. През 2009 г. в Берлин Жеко и друго лице са предали на трети член на бандата 3 приставки за запаметяване на данните на разплащателни карти. На 16.03.2009 и на 14.05.2009 г. той и негови съучастници поставили по едно манипулационно устройство на два банкомата на „Източносаксонска спестовна каса Дрезден” в гр. Дрезден. С помощта на карти-дублети е трябвало да се даде възможност на други членове на бандата да извършат неправомерни тегления на парични суми в брой от банкомати. До това не се стигнало, защото манипулацията била разкрита и сметките били блокирани, посочват германските власти.

Окръжен съд – Добрич задържа под стража Жеко на 29 февруари.

Днес съдът разгледа искането за екстрадицията му и разпореди съдебно-психиатричната експертиза да бъде изготвена в 14-дневен срок. Окръжен съд – Добрич изиска от съда, издал Европейската заповед за арест, Прокуратурата на Дрезден и Министерството на правосъдието на ФРГ гаранции, че при постановяване на евентуална осъдителна присъда срещу добричлията, той ще бъде предаден на българските власти за изтърпяване на наказанието в България.

Съдебният състав не уважи искането на адвоката му за изменение на мярката за неотклонение.

Определението на Окръжен съд – Добрич не подлежи на обжалване и протест.