Ученичка от Добрич - втора на "Най-добър млад барман"

Мария Ченкова - 12-класничка в Професионалната гимназия по туризъм "П.К.Яворов" се представи блестящо на състезанието в Плевен и спечели второто място в конкуренцията на най-добрите млади бармани от цяля Северна България.

Ученичка от Добрич - втора на "Най-добър млад барман"

kokteil_chenkova001_300_01Регионалното състезание между гимназиите по туризъм в Северна България се проведе в Плевен и определи най-добър млад готвач, сервитьор, хлебар-сладкар и барман.

 

Професионалната гимназия по туризъм "П.К.Яворов" в Добрич се представи с 4 участници - Кремена Кирилова (сервитьор), Данчо Стоянов (готвач), Йордан Николов (хлебар-сладкар) и Мария Ченкова (барман). Те заслужиха правото да участват на състезнието след победите си на вътрешния кръг в училището. Четиримата са от един клас.

 

Те бяха подготвени и водени на състезанието от Стефан Петков - директор, Нели Апостолова - зам. директор, и учителите Диана Иванова, Ивелина Георгиева и Даниела Аврамова.

 

Всички участници от Добрич се представиха много добре и бяха сред претендентите за медали.

 

Отлично се справи Мария Ченкова, която влезе в призовата тройка за най-добър млад барман на Северна България в конкуренцията на 12 участници.

 

Барманката от Добрич спечели второто място, пред нея се класира само сочената предварително за фаворит ученичка от Варна, а трета остана представителката на домакините от Плевен.

 

Любопитно е, че първите три места заеха само барманки, оставяйки зад себе си в класирането момчетата, учавстващи в състезанието.

 

Мария Ченкова извоюва доброто си представяне с два коктейла - алкохолен и безалкохолен.

 

Първият - EXTAZY съдържа Амарето disaronno, Коантро, Сироп тъмен шоколад Монин, ликьор синьо кюрасо Монин, натурален сок банан; с украса, изработена по метода карвинг: портокал, червени коктейлни череши, листа ананас.

 

mariqchenkova_02Безалкохолният коктейл SHINING MOONLIGHT съдържа кокос пюре Монин, сироп дъвка Монин, сироп синьо кюрасо Монин, прясно мляко и намачкана портокалова кора, а украсате е ананас, червени коктейлни черешки, портокал, карамбол.

 

Барманката от Добрич за първи път участва на подобно състезание, което прави успеха й още по-значим.

 

За Добрич Онлайн Мария сподели, че е доста доволна от второто място и дори не е очаквала класиране в тройката, тъй като е била доста притеснена от първото си участие на подобен конкурс.

 

Сега пред нея се открива ново, още по-голямо предизвикателство. Второто място в Северна България й осигури  участие на националното състезание за млади бармани. На 20 и 21 април призьорите от Северна и Южна България ще си оспорват в Пловдив званието "Най-добър млад барман".

 

Мария споделя, че наученото за барманската професия дължи на училището по туризъм в Добрич и учителите си. Допълнителна информация тя търси и в Интернет, учи се и от познати и приятели. Професията на барман тя е практикувала предишното лято в Албена.

 

След 2 месеца Мария завършва училище и планира да следва във Варна. Силно се надявам да се развия в барманството и да стигна далеч, заявява тя.

Медал и грамота получи Мария за второто си мястоМедал и грамота получи Мария за второто си място