Община Добрич започва работа по интегрираните планове за градско развитие

Община Добрич започна процедура за избор на изпълнител по основните дейности на проект „Интегрирани планове за градско развитие”. Проектът ще диференцира три зони за въздействие и ще разработи конкретни проекти за кандидатстване през новия програмен период 2014 – 2020 г.

Община Добрич започва работа по интегрираните планове за градско развитие

Първата зона е със социален характер, с наболели градски проблеми, като лош жилищен фонд и недостатъчно услуги за населението. Такава зона може да бъде кв. „Балик”, където има възможност да се привлече ресурс за цялостно благоустройство, включително мерки за енергийна ефективност на жилищните блокове.


 

Втората зона е с градски характер - напр. централната градска част и прилежащи територии, които изпълняват много публични функции и имат необходимост от нов европейски облик.

 

Третата може да бъде бизнес зона.

 

Фирмата, която ще бъде избрана по закона за обществените поръчки трябва да планира пълната реконструкция на тези три терена заедно с Община Добрич и местното население. Изготвените документи ще бъдат приети от Общинския съвет. В тази връзка МРРБ обяви нова схема „В подкрепа на следващия планов период”, по която Община Добрич ще подготви проектно предложение за изработване на конкретни проекти, които ще бъдат част от Интегрираните планове и ще получат финансиране още в началото на новия програмен период.

 

Проектите ще бъдат за изграждане и възстановяване на зони за обществен отдих, паркове, зелени площи, детски площадки, пешеходни алеи и тротоари, улици, изграждане на паркинги. Те ще бъдат обсъдени чрез интернет сайта на Община Добрич и на информационни срещи с гражданите. Максималната сума, която ще  се отпусне за работно проектиране е до 336 хиляди лева без съфинансиране от страна на бенефициентите.