Енергийната политика на правителството е откровен провал, заяви в Добрич Георги Първанов

Очаквам да има и други промени в правителството, каза в Добрич президентът (мандати 2002 - 2012 година) Георги Първанов, по повод рокадите на министри в кабинета но Бойко Борисов в последните дни. „Повод винаги може да се намери, по-важното е да се разбере, че става дума за откровен провал на енергийната политика на ГЕРБ и лично на министър-председателя”, заяви той.

Енергийната политика на правителството е откровен провал, заяви в Добрич Георги Първанов
Според Първанов трябва да има референдум както за Белене, така и за шистовия газ и още веднъж подчерта, че е важно да има дсериозен, открит, аргументиран дебат по енергийната политика на правителството. „Необходим е дебат, за да се получат отговори и на онези въпроси, които предпазливо задава самият Трайков – освен Белене, нерешени въпроси има и около Южен поток – аз с удивление разбирам, че все още не се знаело сегашната тръба ли ще се ползва или ще се строи нова. Ние с г-н Путин сме говорили и сме се разбрали тръбата на Южен поток да бъде успоредна на сега съществуващата”, добави президентът.

Много е важно със страни с огромни ресурси, като Катар доверието да се създава стъпка по стъпка, с работещи идеи, смята Първанов. „Изненадан съм, че никой от нашата делегация не е поставил въпроса за възможни доставки на втечнен газ от Катар. Днес чета за възможни корекции в трасето на компресиран газ на Набуко – много значима тема. Реално Набуко може да стартира от България, далеч преди да е готово трасето през Турция. Говорим за диверсификация, но не сме направили нищо, за да реализираме друго трасе, освен руското”, допълни той.
 
 picture_397_600
 
Забавянето на системните връзки спъвало и диверсификацията, при снабдяването с природен газ, при все, че има договорено количество от 1 млрд куб.м. с Азербайджан. Първанов изрази надежда Борисов да ускори изпълнението при разговор с турския му колега по въпроса. Никой не ни информира как вървят  преговорите по новия договор за транзитни доставки на газ от Русия, който трябва да бъде сключен догодина – ще има ли посредници, какво се договаря, на какви цени?

Съдбата на ядрената енергетика в България зависи от това дали ще го има Белене или не”, категоричен е Георги Първанов. Според него, преместването на реактора в Козлодуй е „ново алиби да не се строи Белене”.

Той изрази позиция, че проучването и добивът на шистов газ в България, ще бъде вредно от екологична гледна точка решение.

Всички лобистки договори за популяризиране образа на България  да бъдат оповестени, независимо на чие правителство са – това щял да поиска Първанов, ако ГЕРБ сформира парламентарна анкетна комисия по скандала Хохегер.  
 
 picture_407_600
 
„Доволен съм от активността на гражданите  и представителите на БСП, така че аз си тръгвам с добри впечатления от Добрич. Мисля, че тук има потенциал, друг въпрос е как ще успеем да го мобилизираме и да го използваме, така, че да постигнем да постигнем тази цел, която аз днес формулирах: за победа на изборите и ново лявоцентристко управление. От третата Бойкова зима няма да произчете пряко идването на власт на опозицията. Политическият сблъсък трябва да се състои по всички правила на демокрацията.

Проектът АБВ, който временно е замразен, е модел, предпоставка за активна коалиционна политика на БСП, но конгресът на партията щял да реши дали да има такава.

Ако не си отиде вицепремиерът и министър на финансите г-н Дянков, нищо добро не чака премиерът Борисов, правителството и България.” Начинът, по който се формира бюджетната, финансовата  политика на България в момента е една от големите беди, смята Първанов. Според него новият външен заем ще е при много по-тежки условия от ония, които можехме да имаме преди 2,5 г.
 
picture_402_600 
 
Специален устройствен закон за службите и конкретни законодателни решения за всяка служба поотделно е стара идея, лансирана и от сегашния президент Росен Плевнелиев. Това звучи много добре като пожелание, как ще се реализира, обаче е много сложна тема.

Георги Първанов похвали инициативата на НЧ „Йордан Йовков” за преписване на „История славянобългарска”, в която той се включи лично. Той „изтупа от праха” идеята си за постигане на размяна на исторически ценности с гърците: Паисиевата „книжица” да гостува под формата на дългосрочна изложба у нас, а защо не и в президентството, съответно: гръцки реликви, които ние притежаваме да бъдат експонирани в южната ни съседка.

picture_406_600