Бойко Борисов: Искам референдум за АЕЦ "Белене" и шистовия газ!

Бойко Борисов: Искам референдум за АЕЦ "Белене" и шистовия газ!
Премиерът Бойко Борисов разкри, че е скептичен относно изграждането на АЕЦ "Белене". В сутрешния блок на БНТ обаче той обяви, че ще предложи на президента Росен Плевнелиев да бъде извършен референдум - както за атомната електроцентарала, така и за шистовия газ, защото подобни решения изискват широк обществен дебат.

"До този момент в проекта АЕЦ "Белене" са похарчени 1 380 000 000 живи български левчета. След като сме дали толкова пари, възложих на Симеон Дянков и Трайчо Трайков да отидат в Москва, да кажат, че ще си го платим целия, ще го вземем и ще се мъчим да си го правим в Козлодуй. И без това пети и шести реактор са руски. Това ще бъде седмият. Това решение за подобен проект обаче може да се вземе само след обществен дебат. Ще предложа на президента Росен Плевнелиев да обмисли възможността да се направи референдум - и за Белене, и за шистовия газ", обяви Бойко Борисов.

Той подчерта, че при евентуален референдум би се съобразил с народното мнение, но от голямо значение е и позицията на консултанта HSBC. "Още на първата среща с Владимир Путин му казах - искаме диверсификация. Дали в доставката, дали в собствеността, няма значение. Ако не намерим инвеститор, няма да застана зад такъв прокет. Три години не сме намерили подобен инвеститор. Тогава руснаците казват: "Реакторът ви е готов, какво да правим?" Вече се съдим в Париж, съдим се в Женева. Къде тук можем да говорим за разминаване в позициите ни с Трайчо Трайков. Такова нещо няма. Тук говорим за политическа отговорност, която е изцяло моя. Вече сме платили 2/3 от реактора. Истината е, че ако АЕЦ "Белене" бъде изграден, ще бъдет открити около 10 000 работни места в Северна България и районът ще цъфне безспорно. Моето мнение обаче е субективно. Чакаме доклада на най-добрия енергиен консултант в света - англо-американската HSBC bank, която вече шест месеца работи по този прокет. Когато стане готов докладът, ще имаме позиция от специалисти - дали ще имаме финансово-икономическа изгода, дали е гарантирана безопасността при авария и т.н.", обясни Борисов.

Източник: blitz
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+