Брюксел описа случаи на тормоз в наши затвори и психиатрии - от Карвуна няма оплаквания

За случаи на физическо и психическо насилие от страна на полицията, следствените органи, охраната в затворите в България, както и от страна на персонала в заведенията за психично болни, съобщават от Съвета на Европа.

Брюксел описа случаи на тормоз в наши затвори и психиатрии - от Карвуна няма оплаквания

Комитетът за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа публикува днес доклада от посещението си в България през октомври 2010 г.


 

Докладът е от 106 страници. Заедно с него Съветът на Европа публикува и отговора на българските власти.

По-голямата част от интервюираните от делегацията хора са казали, че полицията се е отнасяла коректно с тях. Въпреки това обаче, значителна част от хората споделят за физическо малтретиране по време на задържането си.


В отделни случаи делегатите от Комитета са чули твърдения за използване на електрошокови палки.

Комитетът приветства инициативата за оборудване на стаите за разпит с техника за записване. Те обаче препоръчват полицейските служители да бъдат обучени на приемливи техники за водене на разпитите, както и да бъде съставен код за поведение на служителите на реда при разпити.


Освен това от Комитета изтъкват нуждата от подобряване на медицинските прегледи, както и уведомяването на компетентните органи. Посочени са и слабости при спазване на правото на задържаните да се свържат с близките си и с адвокат, както и с достъпа им до медицинска помощ.

 

Отново се поставя и въпросът за употребата на сила в затворите. За пореден път има сериозни забележки към битовите и хигиенни условия в арести, затвори, затворнически болници, домове за временно настаняване и такива за хора с психични увреждания.

 

В Пловдивския затвор делегатите са получили няколко твърдения за психическо малтретиране на затворниците от страна на надзирателите, а във Варненския затвор е имало твърдения за служители на затвора, нападащи затворници, които нарушават или не се подчиняват на заповедите им. И в двата затвора насилието между самите затворници е широко разпространено. От Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа смятат, че това се дължи на претъпканите затвори и недостатъчния персонал. Те препоръчват за спешни мерки в борбата с този феномен.

 

Съветът на Европа отчита, че в МВР са предприети мерки, но настоява вътрешният министър да отправи към полицейските служители ясно послание за нулева толерантност към подобни практики, която включва и сериозни санкции.

 

В отговор от страна на България властите подробно описват вече приетите мерки и планове за действие, и уверяват, че нулевата толерантност към полицейското насилие вече е обявена.

 

В доклада е отбелязано още, че прокурори и съдии понякога игнорират оплакванията за физическо и психическо насилие, че невинаги се прави медицинска експертиза, че част от медицинските прегледи се извършват в присъствието на полицейски служители, което е недопустимо.

 

За Психиатричната болница в Карвуна делегатите не са получили оплаквания за малтретиране на пациентите от персонала, но в Ловешката държавна психиатрична болница е имало няколко случая на психически тормоз, грубо държание и оскърбителен език от страна на санитарите. В отговор българските власти са информирали комитета, че са провели вътрешно разследване, което е довело до уволнението на един санитар и предупреждение за един охранител.

 

Във визираните здравни заведения от време на време има насилие между самите пациенти. Според експертите това се дължи на недостатъчния персонал, както и липсата на алтернативни терапевтични подходи. Те препоръчват да бъдат взети мерки за осигуряване на необходимия брой служители и надзорници, както и за подходящо обучение на персонала за справяне в трудни ситуации.

 

Въпреки някои подобрения в сравнение с предишната визита, Комитетът заключва, че в Дома за хора с психични разстройства в Пастра, условията за живот на обитателите му, и по точно на тези от Сграда 3, остават неприемливи.В отговор българските власти са информирали Комитета, че обитателите на Сграда 3 са преместени в други помещение.