КЗП - Добрич е унищожила 9 вида опасни стоки през миналата година

Това съобщи Илиян Станоев, шеф на Регионалната дирекция на Комисията за защита на потребителите във Варна, под чиято шапка е и добричкото звено. Потърсиме го във връзка с днешния Световният ден на потребителите.

КЗП - Добрич е унищожила 9 вида опасни стоки през миналата година

962 проверки са извършили инспекторите от Комисията за защита на потребителите в Добрич през миналата година. Съставени са 147 акта за административни нарушения. Разгледани са 119 жалби и 85 сигнала, като 62% от тях са удовлетворени. Най-много са жалбите срещу мобилни оператори – 48, следвани от рекламации на стоки – мобилни апарати, битови електроуреди, мебели, обувки, куфари и др. Жалбите срещу некачествени услуги са 17.


 

Оплакванията на потребителите бележат ръст от 56,8% през м.г. спрямо 2010 г. и от 145% за две години. Това, освен че говори за повишаване на потребителската култура на добричлии, означава и завишено доверие в инспекторите от КЗП, допълва Станоев.

 

Инспекторите са работили основно по безопасността на стоките и услугите. Поради съмнения за опасност, на територията на област Добрич са взети проби от 13 вида стоки. Част от тях са детски облекла с връзки около врата, дрехи и обувки за деца под 3 години с отделящи се дребни елементи, стоки, имитиращи храни, проходилки и запалки с необичаен вид и размер.

 

В 9 от случаите е доказано, че стоките са опасни. Те са изтеглени от пазара и унищожени. Търговците са санкционирани. Глобите, които налага КЗП са от 500 до 25 000 лв., съобщи Станоев, с уговорката, че комисията залага на превенцията, а не на санкциите.

 

Проверките по туристическите обекти откриват най-често нарушения като необявен грамаж на храни и напитки в обектите за хранене, както и липса на документ за категоризация на заведенията на видно място.

 

Установени са цели 6 случая на извършване на ресторантьорска дейност в некатегоризирани заведения. Съдържателите им са санкционирани, като глобите за подобно нарушение на законодателството варират от 1 000 до 10 000 лева. До затваряне на обекти, обаче не се е стигнало, тъй като търговците побързали да стартират процедури по категоризация.