Детелина Николова инициира българо–френски форум за защита правата на децата

Кметът на Добрич Детелина Николова се срещна с Френското аташе за регионално сътрудничество по „Правата на децата” за Румъния, България и Молдова Мариама Диало.

Детелина Николова инициира българо–френски форум за защита правата на децата

Дипломатът посети Добрич заедно с изпълнителния директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов като част от обиколката си в Североизточна България с цел да изследва напредъка по закрила на децата и защита на детските права.

 

Кметът запозна гостите със социалните услуги, които предоставя Община Добрич за деца със специални нужди и деца в риск, сред които Общностните центрове за настаняване от семеен тип, Ресурсният център, Дневният център за деца с увреждания, Дневният център за социална рехабилитация и интеграция.

 

Мариама Диало и нейните български колеги проявиха интерес към иновативните програми, които се прилагат в работата с деца със специални потребности, най–вече семейно-ориентиран подход в ранната превенция и интервенция за деца с увреждания и работата по развитие на услугата „Приемна грижа”. Въпроси у гостите провокира и настаняването на децата в центрове от семеен тип, тяхната социализация и образователни потребности.

 

Френското аташе за регионално сътрудничество по „Правата на децата” прие предложението на кмета Детелина Николова в рамките на тази година на ниво френски и български местни власти да се проведе форум за защита правата на децата. Предложеното ще бъде обсъдено на среща между Мариам Диало и френския посланик другата седмица в София. Предстоящата инициатива ще бъде поставена като предложение и пред Националното сдружение на общините. В края на срещата стана ясно, че на 22 и 23 март Добрич ще бъде домакин на Управителен съвет на Националната мрежа за децата.