Съдът гледа въззивно дело срещу Евгения Банева за унищожаване на чуждо имущество

Окръжен съд – Добрич, разгледа въззивната жалба на 41-годишната Евгения Банева срещу присъда на Районен съд – Каварна от м. г. С нея тя е призната за виновна в това, че през 2009 г., противозаконно е унищожила чужда движима вещ – въздушен електропровод от 7 броя метални стълбове и четирижилен алуминиев кабел, собственост на фирма „Аспа” ООД – Варна, на стойност 4 006 лв.

Съдът гледа въззивно дело срещу Евгения Банева за унищожаване на чуждо имущество

Първоинстанционният съд й е наложил наказание 1 година условно лишаване от свобода при 3 години изпитателен срок и я е осъдил да заплати 4 006 лв. обезщетение за вредите и законната лихва.


Банева моли въззивния съд да отмени първоинстанционната присъда и да я признае за невинна.
В съдебното заседание днес Окръжна прокуратура заяви, че жалбата е неоснователна, а наложеното наказание е съобразено със закона. Според прокурора са събрани безспорни доказателства как е извършено престъплението и чия собственост е унищожена.


Процесуалният представител на „Аспа” ООД, пледира присъдата да бъде изцяло потвърдена. Адвокатът обърна внимание на доказателствата, че електропроводът е законно изграден от „Аспа”. Той твърди, че съоръжението е било поставено в имот държавна собственост, а след промяна на собствеността на имота, то е останало собственост на „Аспа”.


Защитникът на подсъдимата посочи, че няма доказателства за издадени строителни книжа за изграждане на електропровода. Адвокатът заяви, че в архива на „Полимери” АД липсва договор за възлагане на премахването на въпросния кабел. По това време Банева е била в отпуск по майчинство и не е могла да подписва такъв контракт.


Пресцентърът на Окръжен съд припомня, че според обвинителния акт, Евгения Банева е пренебрегнала законови забрани в качеството си на управител на „Русалка тур” ООД –  Созопол, и е сключила договор сама със себе си за премахване на ел.мрежата с „Полимери” АД – Девня, на което е изпълнителен директор.

 

Електропроводът се намират във Ваканционно селище „Русалка”, село Св. Никола, и захранва с ток съседна почивна база „Тауклиман”, която е собственост на „Аспа”. Работници на „Полимери” демонтират линията ниско напрежение и стълбовете, и ги нарязали. Те оставили пред почивна база „Тауклиман” парчетата. Директорът на „Полимери” уведомил писмено Банева, че работата по договора е извършена, посочва обвинителният акт.

Окръжен съд – Добрич, ще произнесе въззивното си решение в законния 30-дневен срок.