В 6 града казаха "Не на условните присъди при смърт на пътя"

Десетки хора се събраха пред Националния дворец на културата в столицата с искания за повече безопасност по пътищата и за справедливи наказания за шофьорите-убийци.

В 6 града казаха "Не на условните присъди при смърт на пътя"
В 12.00 ч. започна мирно шествие под наслов "Безопасни улици" от НДК към Народното събрание.

Присъстващите се обявиха за значително завишаване на наказанията за причинена на пътя смърт.
Хората настояват да отпадане и възможността убийците да получават условни присъди и да се споразумяват с прокуратурата без знанието на родителите на жертвата. Водачи, употребили алкохол, упойващи вещества, както и такива, които шофират без свидетелство за управление на МПС, да бъдат съдени за умишлено престъпление, поискаха още хората.

Те оставиха пред Съдебната палата цветя и копия на присъди, с които съдът е оставил на свобода хора, извършили убийства на пътя.

Освен в София шествия се проведоха и в Плевен, Варна, Велико Търново, Пловдив и Симеоновград.

Родителите на шестимата младежи от Симеоновград, убити при катастрофа на Великден 2011 г., проведоха протест, който тръгна от лобното място на Красимир, Мелин, Трифон, Яница, Георги и Евгени. Близките се присъединиха към инициативата на клуб "Безопасни улици".

Мирен протест под надслов "Безопасни улици" се проведе и във Варна. Инициатори са група студенти, чиято идея е да бъде почетена паметта на деца и млади хора, загинали нелепо в катастрофи по пътищата на България.

Протестиращите издигнаха плакати "Не на условните присъди при смърт на пътя", "Законодатели, гласувайте нови справедливи закони", "Прокурори, спрете извънсъдебните споразумения", "Спасете живота на пешеходеца", "Мирно шествие "Безопасни улици", "Искаме спокойно да вървим по улиците".

"Според нас, трябва да бъдат въведени радикални мерки и промени в Закона за движение по пътищата. Трябва да има строги санкции за тези, които го нарушават. Трябва да се подобри инфраструктурата и поддръжката на пешеходни пътеки. Трябва да се слагат "легнали полицаи", заяви Николай Величков от организация "Безопасни улици", цитиран от БГНЕС.

По негово мнение едва ли не трябва да бъде контролирана всяка една пешеходна пътека, защото знаем, че това са проблемни зони. "Всеки ден виждаме по новините как някой е убит или блъснат на пешеходна пътека, това просто трябва да спре", подчерта Николай Величков.

Десетки ученици, студенти и граждани се събраха на площад „Стефан Стамболов" в Плевен, откъдето тръгна мирно шествие срещу шофьорите-убийци. Само преди дни, 22-годишната студентка Мариана Карабулева от Плевен беше убита в столицата от връхлетяла я маршрутка. Младите хора настояват за промени в законодателството и реални присъди на виновниците за тежките пътни произшествия.

Около водната каскада в центъра на града, ще се събира подписка с искане за най-строги наказания на виновниците, причинили тежки пътни произшествия.

Около 40 души във Велико Търново се включиха в мирно шествие в памет на жертвите при катастрофи, организирано от роднини и приятели на загиналите. То премина от парк „Марно поле" до сградата на общината, където в 12.00 часа бе отворен и пункт за събиране на подписи. Само в първия половин час подписката бе подкрепена от над 100 души, съобщава Дарик. Събраните подписи, заедно с исканията на организаторите, ще бъдат внесена в Народното събрание.