Игнатов се отказа от общежитията

Правилно е университетите сами да управляват общежитията си, обясни просветният министър Сергей Игнатов дни след като се обяви в подкрепа на идеята студентските блокове да преминат изцяло под шапката на неговото ведомство.

Игнатов се отказа от общежитията
Правилно е университетите сами да управляват общежитията си, защото студентът носи облика на своя университет не само от лекциите, коментира министърът на образованието Сергей Игнатов в предаването „Факторът Кошлуков“ по TV7. Ние можем единствено да съберем ректорите и да поискаме по-строги правила, но не и да вземем управлението на всички общежития, допълни той.

Игнатов обясни, че първоначалната му идея общежитията да минат под шапката на неговото министерство е била импулсивна и неправилна. Припомняме, че министърът изяви това желание и обеща да го внесе в министерския съвет веднага след трагедията, разиграла се в блок 23, при която загина 19-годишен студент.

Да престанем с илюзията, че имаме студентски град – от приемането и прилагането на Закона за реституцията нямаме студентски град, просто така се нарича територията, обясни Игнатов. Ние имаме няколко общежития, около които е застроено от частни лица – и едва 2 от 50 блока за студенти са към министерството, останалите 48 се стопанисват от университетите, припомни Игнатов.

Не обвинявам никого, този Законът за реституцията е справедлив, но ние като демократично общество не сме били толкова зрели, за да запазим някои обекти от национално значение, обобщи министърът.

Мисля, че българските модерни университети ще си имат свои кампуси, но това ще стане след десетилетия и след много работа, заключи Игнатов.