Санират блокове по проект "Енергийно обновяване на българските домове" и в Добрич

Проект "Енергийно обновяване на българските домове" - безвъзмездно финансиране за постигане на по-ниски сметки и по-висок комфорт

Санират блокове по проект "Енергийно обновяване на българските домове" и в Добрич

Проектът се реализира по ОП ”Регионално развитие” с финансовата подкрепа на Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие. Той ще се изпълнява на територията на Република България, в рамките на 36 градски центрове,  един от които е и град Добрич.

 

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 50 109 139,11 лева. С тези средства ще могат да бъдат извършени енерго-ефективни мероприятия на близо 180 сгради в цялата страна. На практика около 6 100 апартамента ще могат да се възползват от тази безвъзмездна финансова помощ, която представлява 50% от стойността на енерго-ефективните мероприятия за всеки апартамент. Проектът ще се изпълнява в периода 2012-2015г. и в него ще бъдат приоритетно включени сгради или отделни входове от сгради, които са проектирани преди 26 Април 1999г.

 

За финансиране по проекта могат да кандидатстват сгради най-малко на по 3 етажа, с минимум 6 апартамента в сградата.

 

Основното изискване към всяка сграда е тя да е конструктивно укрепена. За тази цел на всяка представена за финансиране сграда ще се извършва предварително техническо обследване. Ако не са открити конструктивни проблеми, на сградата ще се извършва и обследване за енергийна ефективност. На базата на това обследване ще бъдат изготвяни технически/работни проекти. Техническото обследване, обследването за енергийна ефективност, изготвянето на техническите проекти ще се покриват изцяло от проекта. Изборът на фирма-изпълнител на строително-ремонтите дейности, както и на строителен надзор при изпълнението на тези дейности ще се извършва чрез обявяване на обществени поръчки, изготвянето на документацията за които отново ще е ангажимент на Звеното за управление на проекта.

    

За финансиране по този проект ще могат да кандидатстват живеещи в режим на етажна собственост, които имат извършена регистрация по Закона за управление на етажната собственост /ЗУЕС/ и които на първоначалния етап на подаване на заявлението за участие са постигнали съгласието за включване в проекта от минимум 2/3 от съсобствениците. 

 

На последващ етап, вече със съгласието на 100% от живущите, съсобствениците ще регистрират Сдружение на собствениците.     

 

Дейностите, които ще получат подкрепа в рамките на проекта са:

• Извършване на обследвания за енергийна ефективност;

• Изпълнение на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради (топлинна изолация, подмяна на дограма, локални инсталации и/или връзки към системите за топлоснабдяване, газоснабдяване и др.).

 

Всеки от съсобствениците, живеещи в сграда, която е включена в проекта, ще финансира със собствени средства само 50% от предвидените за изпълнение енерго-ефективни мероприятия.

 

Останалите 50 % са безвъзмездна финансова помощ, която е за сметка на проекта. 

 

При липса на парични средства, с които гражданите трябва да финансират участието си в проекта, те ще могат да кандидатстват за финансиране от  Фонда за жилищно обновяване. Фондът е с ресурс от 13 мл.лв. и вече  е избрана банка, която ще обслужва този фонд. Кредитите, които гражданите ще ползват чрез този фонд са нисколихвени, без такса за управление на кредита и с постоянна лихва за целия период. За улеснение на желаещите да се включат в Проекта в страната ще бъдат назначени седем „Проекти мениджъри”, за всеки район по един. Град Добрич попада в  територията на Североизточен район, в който са и градовете Варна, Търговище и Шумен. Проектните мениджъри ще бъдат опосредстващото звено между Звеното за управление на проекта към МРРБ и Сдруженията на собствениците, постигнали нужното съгласие за кандидатстване по проекта. На практика Проектните мениджъри ще идентифицират допустимите жилищни сгради за обновяване, ще подпомагат Сдруженията на собствениците при подготовката на цялостната документация за получаване на финансиране по оперативната програма, за изготвянето на обследване за енергийна ефективност и др.

 

В момента МРРБ е обявило обществена поръчка с предмет: Избор на проектни мениджъри по проект „Енергийно обновяване на българските домове”. След приключване на процедурата по избора им Община гр.Добрич ще оповести координатите на избраната фирма, към която желаещите ще могат да се обръщат за консултации и изготвяне на нужните за кандидатстване документи. За популяризиране на този Проект и за да даде възможност на максимален брой граждани да се запознаят с условията за кандидатстване и възможността за безвъзмездно финансиране, МРРБ предвижда да бъде проведена мащабна информационна кампания, както по национални меди, така и на място - във всеки един от 36-те градски центрове. Следствата за енергийно обновяване не са разпределени по териториален принцип, т.е. няма определени средства за всеки един от 7-те района на страната. Финансиране ще получат заявления, подадени от цялата страна, по реда на постъпването им до изчерпване на средствата.

 

Ето защо, времето до реалния старт на проекта, когато ще бъде възможно да се кандидатства, живеещите в режим на етажна собственост могат да използват за провеждане на  Общи събрания и да набират нужните 2/3 съгласие за участие.