Хванати са рибари с 200 кг. калкан с неясен произход в района на Шабла

Рибата е иззета от служители на Агенцията по безопасност на храните – Добрич, съобщават от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

Хванати са рибари с 200 кг. калкан с неясен произход в района на Шабла
По сигнал за продажба на бракониерски улов от калкан, инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Варна съвместно с инспектори от ИАРА Добрич и Георги Михайлов - и.д. началник-отдел Регионален център “Рибарство и контрол” Североизточна България са извършили проверка в района на Шабла. Проверката е проведена под ръководството на изп. директор на ИАРА д-р Драгомир Господинов и зам.-изпълнителният директор д-р Кирил Делев, които са на обиколка на териториалните сектори на ИАРА в страната.

В района на вилно селище “Кария”, инспекторите забелязват как от 4 автомобила, лица свалят чували с калкан и се предават на търговец, който има склад в района. Пред инспекторите, рибарите заявяват, че това не е пресен калкан, а “замразен”. За случая са повикани служители от Агенцията по безопасност на храните – Добрич, които да установят състоянието на рибата. Те съставят протокол и изземат калкана, който е около 200 кг.  Инспекторите на ИАРА съставят 3 акта на трите лица, нарушители от Каварна, съгласно чл. 49а от Закона за рибарството и аквакултурите -  за липса на декларация за произход и документ за първа продажба на рибата. От страна на Агенцията по безопасност на храните – Добрич е съставен акт на търговеца за неправомерно съхранение на риба.

Във връзка със сигнал от предния ден, че рибари са излезли в морето край Каварна за улов на калкан без да уведомят инспектори на ИАРА или да се обадят на денонощния мобилен телефон 0886 61 06 02 в Центъра за наблюдение на риболовни кораби, именно, за да извършват бракониерски улов, инспекторите на ИАРА продължават и чрез документална проверка по случая.