Съдът в Добрич ще гледа искане за екстрадиция на британец, търсен в Испания за пране на пари

Искане за екстрадиция на 30-годишен британски гражданин ще разгледа утре Добричкият окръжен съд. Пол Ч. У., роден в Оксфорд, Обединено кралство, е издирван от испанските съдебни власти за осъществяване на съдебно преследване по обвинения за участие в престъпна организация и пране на пари. Той е задържан в Първо Районно управление на Областна дирекция на полицията в Добрич на 31.08.2010 г., а на 03.09.2010 г. Добричкият окръжен съд му е наложил постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.

Пол У. е обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест, издадена на 24.06.2010 г. от Първоинстанционен и следствен съд в гр. Естепона, Кралство Испания. Той е започнал досъдебно производство срещу британеца за това, че след като се е установил в Испания през 2006 г. е предоставял името си, за да фигурира като управител на дружества за изпиране на пари. Същата година е закупил луксозна къща в Испания, вероятно с пари от незаконен произход.

На 09.02.2007 г. посредством управлявано от него дружество е изпрал 5 млн. EUR, купувайки два луксозни имота в Коста дел Сол, Испания. Местните власти подозират, че през 2008 г. и 2009 г. той е изпрал голямо количество пари посредством друго търговско дружество. Първоинстанционният и следствен съд на Естепона предполага, че Пол У. е участвал в „организирана криминална група, установила се в зоната на Коста дел Сол, която може би организира пратки, по всяка вероятност на наркотици и оръжие от Испания за чужбина, използвайки за това мрежа от предприятия, създадени за тази цел, както и мрежа от дружества за укриване на печалбите от тези незаконни дейности, ръководена предимно от териториите на Испания и на Обединеното кралство и разпростираща се в голямо число държави по целия свят. Тези деяния може да представляват престъпления против общественото здраве, търговия с оръжие, изпиране на капитали, фалшифициране на документи и участие в незаконна организация”, посочва испанският съдия, издал Европейската заповед за арест.

На съдебното производство за определяне на мярка за неотклонение Пол У. заяви пред Добричкия окръжен съд, че от 5 месеца живее във Варна, занимава се с продажба на телефони, има фирма и дом. Той заяви предварително съгласие да бъде предаден на испанските съдебни власти, за приключване на производството срещу него и, за да се върне след това да живее в България.