Българският трибагреник редом с американското знаме в центъра на Чикаго

За шеста поредна година знамето на България бе издигнато в центъра на Чикаго. Под звучите на националния химн то се развя редом с американското пред кметството на града на Дейли Плаза.

Българският трибагреник редом с американското знаме в центъра на Чикаго
Националният празник на България тази година се проведе в почивен ден и организацията от Генералното консулство бе перфектна, което даде възможност на много българи да присъстват. Въпреки лошото време, тържеството ще остане сред най-масовите чествания на 3 март, съобщават от Еврочикаго.

След като отзвуча химнът на България и знамето бе издигнато между небостъргачите, приветствие прочете генералният консул на Република България в Чикаго Симеон Стоилов. Деца от българските училища в Чикаго изнесоха подготвената си специална програма. Със свои изпълнения се представиха и танцовите състави Хоро и Верея. По традиция накрая извихме и дълго хоро на площада.

По време на празника Петранка Стаматова, президент на Еврочикаго, обяви и втория етап на Българско събитие на годината в САЩ и номиниратите 10 събития, за които да се гласува. Става дума за:

1. Първи форум на българските училища в САЩ и подкрепящите ги организации.
2. Български събор в Чикаго, събрал над 6 хил. човека на 4 и 5 юни
3. Българска вечер в музея „Грами" в Лос Анжелис
4. Премиерата на „МЕЛАНХОЛИЧНА КРАСОТА" в САЩ - оратория за историята за спасението на българските евреи от ужасите на Холокоста
5. Българското знаме над Чикаго
6. Фестивалите на Българо-американската асоциация през пролетта и есента
7. Концертите на Теодосий Спасов и неговият Theodosii Spassov North America Tour 2011
8. Вечер на Археологията в България в музея „Фийлд" в Чикаго
9. Концерт на ансамбъл „Българи" от Монреал (Канада) в Чикаго (САЩ)
10. Мис тийн Мериленд 2012 е 100% българка

Организаторите призоваха за активно гласуване, за да бъде определено най-значителното българско събитие на 2011 година в САЩ.

Резултатите от анкетата ще бъдат обявени на 31 март на Втория български танцов фестивал в Чикаго „VEREA ‘2012" където ще бъде изтеглен жребият, при който един от гласувалите ще получи лаптоп. Гласувайте и вие! Независимо дали живеете в Америка, в България или другаде, само срещу един изпратен имейл може да спечелите Gateway NV 15.6" HD LED.