Празникът в Добрич - програма

Дни на отворените врати се провеждат днес до 14.00 часа във Военното гробище – музей и в музея в Градски парк „Свети Георги”.
Празнична литургия и света панихида в памет на загиналите за освобождението на България ще бъде отслужена от 10.00 часа в Храм “Свети Георги”.

Празникът в Добрич - програма
През целия ден ще бъдат поднасяни цветя на паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Захари Стоянов, Ф. М. Достоевски, Добротица, Хайдут Пею Буюклията, Генерал лейтенант Цимерман и на Алеята на опълченците във Военното гробище.

Общоградското поклонение и церемонията по издигане на знамената на Република България, Европейския съюз и град Добрич ще започне от 11.00 часа на паметника на Хан Аспарух и Костницата на загиналите руски воини. Официален гост на поклонението да бъде вицеконсулът на Генералното консулство на Руската Федерация във Варна Максим Альошин. С военни почести от представителната част на Варненския гарнизон ще бъдат поднесени венци на паметника на Хан Аспарух и на Костницата на загиналите руски воини. Кметът на Добрич Детелина Николова ще произнесе тържествено слово.

В 12.30 часа на естрадата на площад „Свобода” добричлии и гостите на града ще бъдат поздравени от Представителен фолклорен танцов ансамбъл „Добротица” и Детска танцова студия „Добрич”.

В 13. 30 часа в Народно читалище „Йордан Йовков” ученици ще дадат начало на съвременния препис на „История славянобългарска”, посветен на 290 години от рождението на Отец Паисий, 250 години от написването на Историята и 170 години от създаването на Добруджанския препис. Инициативата е на Община Добрич и читалището. Всеки добричлия ще може да препише собственоръчно по ред от алманаха на българското Възраждане, създаден от Паисий Хилендарски. Новият препис трябва да бъде завършен за празника на славянските първоучители Кирил и Методий - 24 май. Той ще стане част от фонда на читалищната библиотека.