Честит празник, България!

Днес България чества 134 години от Освобождението си от Турско робство. Това е най-значимият празник в съвременната българска история. На тази дата е подписан Санстефанският мирен договор, с който се слага край на продължилото пет века Османско иго и се поставя началото на утвърждаването на България като суверенна държава.

Честит празник, България!

Той провъзгласява България за автономно трибутарно княжество на територията на Мизия, Тракия и Македония. Единството на трите региона олицетворява стремежите, борбите и националните идеали на българите, дочакали да видят Освобождението.


Санстефанска България включва цяла Тракия без Одринско и Гюмюрджинско, което й дава излаз на Бяло море, цяла Македония без Солунско и Халкидическия полуостров, които остават за Турция, както и Южна Добруджа. Нейната площ е над 170 000 кв. км. Така изглеждаща картината носи еуфория и радост на българите.
Освобождението на България струва скъпо и не идва лесно. Пръв е Паисий Хилендарски, атонският монах, вдъхнал жажда за нов живот на българите със своята „История славянобългарская". Следва Възраждането - период на възход и идеали, на борба за знание и вяра. За да дойде освободителното движение с неговите стратези и герои - Раковски, Левски, Ботев, Каравелов, хъшовете и опълченците.


Основно значение за Освобождението има Априлското въстание през 1876 г., което е удавено в кръв. Загиват над 30 хил. души, но животът им не е погубен напразно - саможертвата им привлича погледа на света. Най-великите умове по това време като Виктор Юго, Чарлз Дарвин, Оскар Уайлд, Лев Толстой, Достоевски и много други издигат своя глас в защита на българската независимост. Това дава повод на Русия активно да се намеси в решаването на Източния въпрос и на 12 април 1877 г. руската държава обявява война на турската империя. За осем месеца руските войски превземат цяла България и стигат до Константинопол. Нейната кулминация са боевете при връх Шипка, когато българските опълченци удържат със сетни сили турските орди до идването на руските военни.