Румънските съдебни власти търсят жител на село Подслон

По искане на румънските съдебни власти Добричкият окръжен съд наложи мярка за неотклонение „подписка” на изтърпяващия 22-годишна присъда Асен Т. Д. от с. Подслон, община Ген. Тошево. Срещу него е издадена Европейска заповед за арест от Районен съд Мангалия, който го издирва, за да изтърпи наказание 9 месеца лишаване от свобода. Българският гражданин е осъден през 2003 г. за две престъпления – незаконно преминаване на държавната граница на Република Румъния и за фалшива самоличност.

Районен съд Мангалия посочва, че на 27.09.2003 г. Асен Д. незаконно е преминал държавната граница на Румъния, като е заобиколил пропускателен пункт Негру водъ с намерение да избегне българските власти, тъй като е избягал от затвора в Белене. Той е продължил пътуването до Констанца и Букурещ, където се качил на влак за Белград. Бил намерен от граничари без документи за самоличност, а при проверка се представил с фалшива самоличност. След справка в консулския отдел на българското посолство в Букурещ, румънските власти установили истинската му самоличност.


От 09.05.2009 г. Асен Д. е настанен в Затвора във Варна, където трябва да излежи още 4 години от ефективното му наказание, наложено за убийство. По тази причина представителят на Окръжна прокуратура Добрич пледира днес, че не е необходимо лицето да търпи мярка за неотклонение задържане под стража и поиска да му бъде определена подписка. Асен Д. заяви, че желае да бъде предаден незабавно, за да се изясни положението му. Той твърди още, че за същото престъпление е съден и у нас.

В хода на съдебното производство за разглеждане на Европейската заповед за арест Добричкият окръжен съд трябва да установи, дали лицето е съдено за това деяние в България. По българското законодателство той не може да бъде наказван два пъти за едно престъпление. А също, трябва да изтърпи първо наложеното му у нас наказание, след което може да бъде предаден на чуждите съдебни власти. Определението на Добричкия окръжен съд за вземане на мярка за неотклонение подписка спрямо Асен Д. може да бъде обжалвано и протестирано в 3-дневен срок. Делото за разглеждане на искането за предаването му, съгласно Европейската заповед за арест, е насрочено за 15.09.2010 г.