Баба Марта и ученици гостуваха на библиотека "Дора Габе"

На най-българския от българските празници, празника на мартеницата, Регионална библиотека "Дора Габе" - Добрич бе домакин на тържество с ученици от четвъртите класове на ОУ "Христо Смирненски" и доброволци от БМЧК.

Баба Марта и ученици гостуваха на библиотека "Дора Габе"

В деня на пристигането на Баба Марта - 1 март, библиотекарите от сектор Работа с деца разказаха с беседа под надслов "Легенда за мартеничката" за възникването на обичая, за традициите и поверията, свързани с него и представиха презентация за красивия и жизнеутвърждаващ празник, скъп на всички българи.



Малчуганите чуха песнички и стихчета за Баба Марта, както и различни благопожелания, които хората си отправят на този ден в годината с надежди и упование в доброто.

 

След презентацията децата повикаха Баба Марта и тя дойде с пълна кошничка мартеници, специално изплетени за тях. На всяко дете Баба Марта завърза червено-бяла мартеничка с най-сърдечни пожелания за здраве, успех и щастливо детство.

 

Особено приятна бе изненадата за всички, когато партньорите на библиотеката - доброволците от БМЧК - Добрич завързаха на децата мартенички, които те сами са изработили през почивните дни. Мартенички имаше разбира се и за преподавателите от ОУ „Христо Смирненски” и за библиотекарите.

 

Гостите на първомартенския празник разгледаха изложбата на библиотечни документи, наречена "Мартеницата - българският знак на пролетта". Експозицията от книги, енциклопедични речници и периодични издания допълни пролетно настроение и пренесе духа на стародавното послание за здраве, благополучие и любов между хората.

 

dscn4669_600

 

dscn4681_600