България започва преговори за намаляване цената на природния газ

Българската страна започва преговори с „Газпром” за допълнително коригиране на цената на природния газ в текущите договори за доставка, които изтичат в края на тази година. Целта е намаляване на цената на синьото гориво.

България започва преговори за намаляване цената на природния газ

Това стана ясно след днешната среща, в Министерски съвет, на премиера Бойко Борисов, министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков с  председателя на УС на „Газпром” Алексей Милер. 


 

„До два месеца се надявам да има решение по този въпрос”, каза след срещата енергийният министър Трайчо Трайков. „Бъдещите договори за доставка на природен газ ще бъдат сключени при условията, договорени с руската компания през лятото на 2010-та година”, съобщи още Трайков. По думите му доставките ще стават без посредници – директно между „Газпром експорт” и „Булгаргаз”.

 

0394_600 

 

„Ценообразуващата формула ще вземе предвид новите тенденции при изчисляването на цената на синьото  гориво, което означава да има компонента за спотовата цена и като цяло да се намали обвързаността на цената на газа с нефтения пазар”, беше категоричен министърът. 

 

На срещата с премиера Борисов бе обсъден и проектът за газопровода "Южен поток". Постигнато е съгласие през следващите месеци да бъдат завършени предварителните дейности, така че до ноември месец, тази година, да се вземе окончателно инвестиционно решение за българския участък от газопровода.