Вдигане цената на тока с 9,1% предлага Е.ОН

Предлаганото изменение на крайните цени за битовите клиенти би променило с 4 лева месечната сметка на едно домакинство със стандартна годишна консумация от 3 500 КВтч, съобщават от електроразпределителното дружество.

Вдигане цената на тока с 9,1% предлага Е.ОН

Новите цени са изчислени при сега действащите цени на НЕК и производителите на електроенергия. В тях не се включвала такса мощност. Изменение на цената от 4%, което е в рамките на годишната инфлацията за 2011 г., е заявлението, което Е.ОН България би направила, за да отрази единствено възникващите нови обстоятелства. Това са европейските изисквания, свързани с целите за енергийна ефективност и възобновяемите енергийни източници, разходите, свързани с либерализацията на пазара, с което да се даде възможност на потребителите за избор на доставчик, както и влиянието на инфлацията върху разходите на дружествата.



В същото време, през януари 2012 г. Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени решението на ДКЕВР от 2008 г., с което бяха утвърдени разходите на Е.ОН България за предоставяне на услугите разпределение и снабдяване с електрическа енергия за периода 2008 – 2013 г. ВАС счита, че решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е произнесено в нарушение на законодателството и че „утвърдените цени са в несъответствие със Закона за енергетиката, т.е. ”цените да са недискриминационни, основани на обективни критерии и определени по прозрачен начин”, се казва в съобщението на Е.ОН. Според тях, „това още веднъж показа, че през годините цените на електрическата енергия са необосновано задържани за сметка на електроразпределителните компании.”