Малки кукери гониха зли сили

Със страшни кукерски маски възпитаниците на детска градина „Слънчице” и клуб „Златна ябълка” при СОУ „Св. Климент Охридски” в Добрич гониха зли сили.

Малки кукери гониха зли сили

Децата на възраст от 6 до 14 години разучиха характерните за този обичай танци. В изработването на кукерските маски им помогнаха техните родители и учители. Както повелява традицията, кукерите бяха със страшни маски, с окачени хлопки и чанове на коланите и с дървени тояги в ръка. Те изпълниха кукерските танци в ритъма на звънците, за да прогонят злите духове.


 

Децата пресъздадоха традициите на християнския празник Сирни Заговезни и изпълниха и характерните за празника ритуали като хамкане, хвърляне на стрели и прескачане на огън.

 

Училището за кукери се реализира в рамките на проект «Наследниците» на сдружение за развитие на деца «Слънчице», Добрич. Той е финансиран от Фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма „Живо наследство” с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”. Проектът предвижда деца на възраст от 4 до 14 години, заедно с учители и родители, да се запознаят с традиции и обреди в Добруджа и да издирят и разучат игри и броилки, използвани през миналия век, които децата да научат и играят.

 

kuker_600