Изложба "Мартеницата - българският знак на пролетта"

В навечерието на един от най-позитивните и обичани български празници - на мартеницата, Регионална библиотека "Дора Габе" организира изложба на библиотечни документи с мотото "Мартеницата - българският знак на пролетта".

Изложба "Мартеницата - българският знак на пролетта"

Експозицията от книги, енциклопедични речници, периодични издания и др. внася пролетно настроение и светлина.


 

Разнообразна художествена и справочна литература, носещи духа на стародавното послание за здраве и любов между хората, разкрива народните поверия, традиции и обичаи, свързани с древния празник в различните части на България, легенди и предания, история на обичая, поздрави и благопожелания, стихове и приказки за деца и др. С какви мартеници се закичвали прадедите ни, от какви материали са ги изработвали, какви думи са изричали, разказват библиотечните документи.

 

В деня на пристигането на Баба Марта - 1 март, от 11.00 ч. във фоайето на библиотеката, сектор "Работа с деца" организира беседа за традицията под надслов "Легенда за мартеничката" и презентация за ученици от 4-тите класове на ОУ „Хр. Смирненски" и деца от БЧК.


На 1 март от библиотеката ще спазят хилядолетната българска традиция, която символизира края на зимата и идването на пролетта и ще закичат с мартеница близки и приятели, за да изразят искрени чувства с пожелание за здраве, късмет и благополучие.

 

dscn4661_600