Глобиха свидетел за неявяване по делото със загиналия 17-годишен мотоциклетист

Окръжен съд – Добрич, наложи глоба в размер на 100 лв. на редовно призован свидетел, който не се яви в съдебно заседание днес по дело за смърт при пътно-транспортно произшествие. Съдът разпореди да бъде изискана справка от ГРАО и МВР за адреса на втори свидетел, който не може да бъде открит.

Глобиха свидетел за неявяване по делото със загиналия 17-годишен мотоциклетист

Днес съдът разпита един свидетел и изслуша допълнително назначена автотехническа експертиза по наказателното дело срещу 63-годишния Ангел Ст. от Добрич. Срещу него е повдигнато обвинение за това, че на 30-ти март 2011 г., при управление на лек автомобил марка „Хюндай”, модел „Atos Prime”, е нарушил правила за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 17-годишно момче.


След като адвокатът на подсъдимия не даде съгласие да бъдат прочетени показанията на двамата неявили се свидетели, съдът разпореди те да бъдат отново призовани за следващото съдебно заседание на 26-ти март. Пресцентърът припомня, че според обвинителния акт на 30-ти март м.г., около 13,34 ч., подсъдимият Ангел с автомобил  „Хюндай”, който ползвал като такси, бил в престой на тротоара по ул. „Сан Стефано”, докато изчаквал пътничка. След като тя заела мястото си, подсъдимият предприел маневра „на заден ход”, за да стигне до крайната дясна лента на ул. „Сан Стефано” /в посока бул.”Трети март”/ преди светофара на кръстовището с „Кирил и Методий”.


По това време пострадалият решил да покара закупения от него мотоциклет марка „Хонда”, модел „СВ 600 F”, въпреки че не притежавал необходимото свидетелство за управление и нямал изискваната за това от закона 18-годишна възраст. При приближаване и преминаване на кръстовището по ул. „Сан Стефано” откъм бул. „Трети март” мотоциклетът се движел със скорост около 88 км в час. Светофарната уредба сочела зелен сигнал за него и младежът продължил движението си през кръстовището, без да намалява скоростта. Той видял пред себе си, в своята лента за движение, на разстояние около 81 м, лекия автомобил „Хюндай”. Рязко намалил скоростта и при това загубил контрол на управлението. Според прокуратурата тези два факта са предизвикали падането на пострадалия от мотоциклета на пътното платно. Въпреки поставената каска главата му се ударила в асфалта и  получил черепно-мозъчна травма и контузия на седалището. Становището на съдебния лекар е, че тя е причина за смъртта на 17-годишния. След падането, в резултат на инерцията, тялото му се придвижило в посоката на движение при падането. Главата на младежа се е ударила за втори път с поставената на нея каска в долната част на предната броня на автомобила на подсъдимия.


Мотоциклетът продължил движението си напред, ударил се в спрян микробус и движещ се автомобил и спрял.