Добрички училища в надпревара за най - иновативен управленски модел

Дейностите, целящи придобиване на физическа и социална адаптивност, ще обхващат знания и умения за действия при бедствия, аварии и катастрофи, оказване на първа долекарска помощ, практически занятия за живот сред природата, опазване на околната среда, безопасно поведение на пътя.

Добрички училища в надпревара за най - иновативен управленски модел

Екип от четирима  директори - Весела Панчева на СОУ "Д. Талев", Юлияна Герасимова на СОУ "Св. Климент Охридски", д-р Светла Тодорова на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Георги Павлов” и  Славка Иванова на ПГ по Механотехника и електротехника „М.В.Ломоносов” и старши екперт от РИО Добрич се включиха в конкурса "Иновативни практики в управлението", организиран от образователното министерство.

 

Темата, с която ще се състезават е: „Управленска стратегия за развитие на социалната и физическата адаптивност на учениците чрез комплексни дейности”, тематична област „Иновативни подходи в управлението за развитието на граждански и социални компетентности у учениците”. Към екипа се присъединиха десет училища от областта в прилагането на комплексния подход сред учениците от осми и девети клас.  


Тезата, зад която застават авторите е, че в училищното обучение преобладават теоретичните занимания пред практическите, а придобиваните умения са фрагментарни, неинтегрирани, откъснати от житейската практика.
Реализирането на управленската стратегия стартира с обучителен семинар на учители и директори на тема „Развитие на социалната и физическа адаптивност на учениците чрез комплексни дейности” с лектор доц.д-р Николай Колишев от към Шуменски университет „Константин Преславски”.


Целта на настоящата управленска иновация е да се разработи и осъществи управленска стратегия за развитие на социалната и физическата адаптивност на учениците чрез комплексни дейности.


Комплексният характер на планираните дейности е в центъра на настоящата иновация. Планираните дейности се различават от традиционния за българското училище модел „преподаване – учене” и се заменят от модела „учене чрез правене”.


В осъществяването на управленската стратегия са привлечени за участие: Община –Добрич, „Пожарна безопасност и защита на населението”, „Пътна полиция”, БЧК, чрез Доброволен екип за работа при бедствия, аварии и катастрофи, Туристическо дружество „Добруджански турист”, Център за защита на природата и животните. Занятията, провеждани съвместно с партньорите по проекта, ще бъдат с малко теоретична и много практическа насоченост.

 

Заключителната фаза - демонстриране на наученото, ще бъде на два етапа - училищен и областен. Областното състезание ще се проведе в „Център за защита на природата и животните” и ще бъде под патронажа на кмета Детелина Николова. 


Уменията, които ще бъдат формирани у подрастващите с настоящата управленска стратегия, са нужни през  целия  живот на всеки човек, пишат авторите.