Започва голямото преписване на История славянобългарска

Инициативата на Народно читалище "Йордан Йовков", с която вече ви запознахме, ще стартира на трети март. Посвещава се на 290 години от рождението на Отец Паисий, 250 години от написването на "История славянобългарска" и 170 години от създаването на Добруджанския препис.

Започва голямото преписване на История славянобългарска

Преписът на „История славянобългарска” е  поклон към българския дух, разпален от Атонския монах, пренесен от великите синове на Майка България и дошъл при нас, за да не се срамуваме да се наречем българи.


 

„…Така и аз ви написах подред това, което е известно за вашия род и език. Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи... Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество и обичате да знаете за своя род и език. Преписвайте тая историйца и платете, нека ви я препишат, които умеят да пишат, и пазете я да не изчезне!..”

 

"Уважаеми съграждани, малки и големи, стари и млади, нека във века на компютъра да надникнем във времето, когато пачето перо е разпръсквало светлина и знание и сами да прочетем своята история, която ще ни пренесе в бъдещето", призовават от читалището.