1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН

Доброволци на Младежкия Български Червен кръст, двама от тях облечени като презервативи, раздаваха в центъра на Добрич информационни матариели във връзка с 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН, червена панделка – симовл на борбата с коварната болест и разбира се презервативи – единственият сигурен начин за предпазване от заразяване.

1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН

Според статистиката половината от младите хора у нас започват да практикуват секс на 16-17 г. Приблизително 60% от тях декларират, че ползват презерватив при първия си полов акт, но около 40% не го правят.


Според доклад на ООН, хората, живеещи с ХИВ по света са над 33 милиона. От тях над 5 милиона са млади хора на възраст между 15 и 24 год. и над 2 милиона са деца. Четвърт век след началото на епидемията от ХИВ/СПИН, няма част от света, която да не е засегната от болестта.

1252 е общият брой на лицата инфектирани с ХИВ у нас по данни на Министерство на здравеопазването за периода 1986 г. – 25.11.2010 г. Реалният брой на инфектираните хора, обаче е около 4000. Разликата в броя се дължи на продължителното отсъствие на видими симптоми при болестта – между 5 и 10 години. По тази причина, една значителна част от хората не знаят, че са инфектирани.

От началото на годината у нас са регистрирани 143 нови лица с ХИВ инфекция – 119 мъже и 24 жени. Регистрираните ХИВ-позитивни лица са в много широки възрастови граници – от 15 до 66 год., като тази година се наблюдава критично понижаване на долната възрастова граница. Особено тревожен е фактът, че над 52% от новорегистрираните са млади хора на възраст от 15 до 29 години.

Над 65% от новорегистрираните случаи през тази година са открити в 19-те кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН /КАБКИС/ и от неправителствени организации /НПО/, работещи с уязвимите групи.

Има 3 основни начина за заразяване с ХИВ:
• по полов път – чрез необезопасени сексуални контакти;
• по кръвен път – чрез нестерилни спринцовки, игли и др.;
• по вертикален път – чрез предаване на вируса от инфектирана майка на дете – при раждане или кърмене.

Сигурно е, че не можеш да се заразиш:
• чрез ръкуване или прегръдка;
• чрез ползване на общи прибори и всякакви предмети;
• чрез социални контакти и съжителство с ХИВ-позитивни лица.

Кабинетът за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН /КАБКИС/ се помещава в Дирекция “Опазване на общественото здраве” на РИОКОЗ-Добрич, ул. “Кирил и Методий”№57, ет.І, стая 115, тел.: 058/604 613 begin_of_the_skype_highlighting              058/604 613      end_of_the_skype_highlighting.