4,6 тона храни конфискуваха добричките инспектори за година

За първата година от създаването на Българска агенция по безопасност на храните, инспекторите от Областната дирекция в Добрич извършиха 8975 проверки, издадоха 1183 предписания и съставиха 355 Акта за установяване на административно нарушение.

4,6 тона храни конфискуваха добричките инспектори за година

След констатирани несъответствия с действащото законодателство, временно беше преустановена дейността на 46 обекта. Въз основа на проверките, бяха възбранени и бракувани 4588 килограма хранителни продукти, 429  яйца.


 

До момента Областната дирекция по безопасност на храните - Добрич е пререгистрирала общо 1097 обекта за производство и търговия с храни от неживотински произход. Три предприятия получиха разрешение да произвеждат храни по стандарт „България”.


Издадени са 88 становища на земеделски производители и стопани, кандидатстващи  по мерки за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони. Обучени са 23-ма земеделски производители за придобиване на правоспособност за употреба на продукти за растителна защита.


 

Проведен е семинар на тема „ПРОТИВ НЕЛЕГАЛНИ ПРОДУКТИ ЗА РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА”, който е съвместна инициатива на Асоциацията растителнозащитна индустрия България (АРИБ) и Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ)  със съдействието на  ОДБХ – Добрич.


 

За година са постъпили 124 сигнала и 10 запитвания. При 33 от жалбите има установени нарушения, за което са съставени 19 акта, 4 заповеди за временно спиране на експлоатация и са издадени 25 предписания .


Няма допуснато възникване и разпространение на особено опасни вирусни инфекции по животните. Няма констатирани огнища на туберкулоза по говедата.


Не са регистрирани инциденти, предизвикани от храни и  фуражи.