4 376 000 лв. е бюджетът на община Шабла

Общинските съветници приеха финансовата рамка с пълно единодушие, съобщават от Шабла.

4 376 000 лв. е бюджетът на община Шабла

За бюджет 2011 с макрорамка по приходно-разходната част в размер на 5 309 481 лв., заместник-кметът, Мариян Жечев каза, че е постигнато изпълнение 85%, а за някои видове приходи, то достига до 95%. Според него, 2011 е била една добра кризисна година, която е и основна база при съставянето на бюджет 2012.


 

Основните изводи, които се очертават от отчета са, че продължава тенденцията на добра събираемост на данъците върху имуществото, превозните средства и други местни налози, като на места тя е над 100% от заложеното очаквано. Заместник-кметът каза още, че от 2008 година насам се наблюдава намаляване на приходите от внесените суми от бизнеса, което налага да се работи за подобряване на бизнес-климата в общината, тук събираемостта е 75% от заложеното.

 

Неразплатените задължения на общината към края на 2011 година са 5-6%, които са поносими за бюджет с такава макрорамка, каза още Мариян Жечев. Отчетът бе приет с гласовете на всички присъстващи съветници.

Проектът за бюджет 2012, с макрорамка по приходно-разходната част, в размер на 4 376 000 лв. беше обсъден в детайли с активното участие на съветниците от всички парламентарни групи.

 

Относно методиката на определяне заплатите на кмета на общината, заместник-кметовете, кмет на кметство и кметските наместници, бе поискана информация от вносителите на докладната записка. Обяснението, че такава не е предоставена се основава на непроменената нормативната уредба. Общинските съветници получиха уверение, че на следващото заседание ще бъде внесена докладна записка в тази връзка.

Бяха гласувани промени в предложеното разпределение на капиталовите разходи и разходите за ремонт, с цел насочването им към приоритетни дейности.

 

Направеното предложение за преразпределение на средствата за спортните клубове не получи подкрепата на местните депутати, а към предложения вариант за решение беше направено допълнение, според което само клубове, които отговарят на критериите, приети с решение на общинския съвет миналата година ще получат финансиране от общинския бюджет. Във връзка с искане на общинските съветници да им бъде предоставен календар за културните прояви през 2012 година, те получиха уверение, че такъв ще бъде внесен за разглеждане на следващото заседание на съвета.

 

Бюджет 2012 година бе приет с пълно единодушие, с 11 гласа „за”. На заседанието си в четвъртък, местният парламент даде съгласие, общината възмездно да придобие идеални части от право на строеж за срок от 30 години, върху поземлен имот в землището на село Стожер, във връзка с изграждането на регионално депо за отпадъци.