Осветиха паметна плоча до предполагаемия гроб на Левски

Паметна плоча на Васил Левски беше официално открита днес пред църквата "Св. Петка Самарджийска" в подлеза на ЦУМ в София.

Осветиха паметна плоча до предполагаемия гроб на Левски
Поставянето на паметния знак е по инициатива на фондация "Николай Хайтов" и се осъществява след решение на Столичния общински съвет от 26.05.2011 г.

Поставената днес плоча е с надпис: „В олтара на тази църква според народната памет и редица научни данни родолюбиви българи са погребали през 1873 г. Апостола на свободата Васил Левски Йеродякон Игнатий".

В последните 25 години паметни знаци - плочи с текст, че според народната памет Васил Левски е погребан в олтара на Св. Петка Самарджийска са поставяни три пъти и не след дълго мистериозно са изчезвали.

Въпросът с гроба на Левски е предизвиквал през годините бурни полемики. Сред поддръжниците на идеята, че Левски е препогребан тайно през нощта на 18 срещу 19 февруари 1873 г. вляво от олтара на "Св. Петка Самарджийска" е писателят Николай Хайтов.

Други, като покойният историк проф. Николай Генчев смятат, че не е най-важното да се знае къде са костите на Апостола, а той да остане в сърцата на българите.