Разбиха финансовата измама на века

Финансова „измама на века” бе спряна от италианските карабинери при съвместна акция със специалните служби на Швейцария, съобщават от пресслужбата на регионалния клон на Департамента за борба с икономическите престъпления на Потенца, съобщава ИТАР-ТАСС. Служител от този отдел е задържан в петък в банка в Цюрих с фалшиви американски съкровищни ​​облигации в астрономическата сума от 6 трилиона долара.

Разбиха финансовата измама на века
Според експерти, допускането на пазарите за ценни книжа може да предизвика най-големият финансов катаклизъм от десетилетия насам и обхваща половината свят. Това е сума, представляваща повече една трета от общия публичен дълг на САЩ и два пъти националния дълг на Италия и е съвсем достатъчна да покрие всички чуждестранни разходи за обмен на сегашната криза в Гърция. Според информациите, фалшивите документи са издадени от Министерството на финансите на САЩ през 1934 г. и са били внесени в Европа от Хонг Конг.

Експерти отбелязват високи нива на фалшифициране на ценни книжа. В рамките на две години, следователи от отдела „Антимафия” проследяват движението на тези ценни книжа. Операцията е с кодово име „Вулкан”.