Атакуваха антибългарския сайт в Холандия

"Нямаме нищо против жителите на Централна и Източна Европа, но определени групи от тези страни създават проблеми в Холандия.

Атакуваха антибългарския сайт в Холандия
Те извършват много престъпления, отнемат работни места на местните хора и използват социалната ни система. Все пак на сайта има възможност както да се оплачеш, така и да обявиш, че нямаш никакви неприятности с българите и румънците", обясни лидерът на Партията на свободата Хеерт Вилдерс в интервю за предаването „Факторът Кошлуков” по ТВ7.

Той бе категоричен, че целта е резултатите от сайта да бъдат представени на холандското правителство. "Имаме сигнали за престъпления, за пиянство на публични места. Властите трябва да са наясно с всичко това и да вземат мерки.", обясни Вилдерс.

Лидерът на Партията на свободата е на мнение, че създаването на сайта изобщо не представлява липса на толерантност. "Все пак защитаваме интересите на холандци, които гласуват за нас. Борим се за техните интереси. Нямаме никакво намерение да закриваме сайта".

Вилдерс допълни, че е категорично против оставането на България и Румъния в Европейския съюз. "Тяхното изхвърляне обаче не е възможно, тъй като ние нямаме мнозинство в парламента, а те вече са пълноправни членки на съюза".

По дефиниция сайтът е тенденциозен и манипулативен, обясни в предаването социологът Андрей Райчев. Според него новата националистическа вълна в Европа е обяснима с факта, че европейците за първи път не са в ситуация на превъзхождащото всички останали великодушно същество, което може да „извади някой ненужен гулден и да го даде на бедния негър“. Холандците вече са принудени да се конкурират с реални хора, които произвеждат по-бързо и за по-ниско заплащане, обясни още Райчев.

Според евродепутата Андрей Ковачев пък България има сериозни проблеми с Партията на свободата, а много други европейски държави вече са ? заложник. Ковачев припомни, че формацията е започнала като ислямофобска партия, а сега изведнъж търси ново амплоа и го намира с източноевропейците. „Целта на всичко това е да се печелят избори, като се насажда омраза.“, коментира той.