Програмата на Добрич за капиталови разходи за тази година възлиза на 3 млн. лв.

Собствените бюджетни средства са 2 313 591 лева, останалите – целева субсидия от държавата и по проекти

Програмата на Добрич за капиталови разходи за тази година възлиза на 3 млн. лв.

С общински пари ще се финансират изграждането на водопровод и главен канализационен колектор по ул. „Поп Богомил”, обект включен в обема на предстоящия за изпълнение проект за подобряване на водния цикъл на град Добрич, но технологично необходим да се изпълни преди цялостната рехабилитация на ул. „Поп Богомил” финансирана със средства по трансграничен проект SMART - регион Констанца – Добрич.


 

На второ място – обезпечаване финансирането на обектите, които са преходни от 2011 г. и завършват през настоящата година.


На трето място – финансиране на дейности, неотделна част от проекти, които ще се изпълняват през 2012 г. по оперативни програми: изграждане на два водостока в изпълнение на проект „Предотвратяване на последиците от наводнения на територията на  Добрич, чрез укрепване на напречното сечение на р. Добричка”; заплащане отстъпеното право на строеж за Депо за твърди битови отпадъци в Стожер; изработване на подробен устройствен план за пречиствателна станция за отпадни води във Врачанци, както и финансиране на неотменими дейности свързани с функционирането на общината.


В този раздел са и капиталовите разходи, които ще се извършват през 2012 г. от звената: образование, култура, здравеопазване и социални дейности с техни бюджетни средства.


Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2012 г., на Община град Добрич са осигурени 182 100 лева, от които 37 300 лева са за изграждане и основен ремонт на общински местни пътища. От този източник е предвидено да се финансират:  дейности по „Програма за реализация на благоустройствени обекти с участие на местното население”; изграждане на подход с прилежащи паркоместа в междублоково пространство по ул. „Захари Стоянов”  №1; проектиране и изграждане на кръстовище за кръгово движение и изработване на проектна документация за кандидатстване по схема "Зелена и достъпна градска среда" по Оперативна програма „Регионално развитие”.


Средства по проекти, спечелени по Оперативни програми - този източник на финансиране е предвиден за разплащане на оставащите по сключения договор дължими средства на изпълнителя на обект „Реконструкция на бул. 25-ти септември - Пешеходна зона” – преходен от 2011 г. в размер на 50 100 лева.

 

В раздел „други” е включен обект, получил външно финансиране – SMART, Устойчивост, мобилност, достъпност в трансграничен Регион Констанца – Добрич - транспортна инфраструктура – 801 104 лева.