Рапичните полета в крайморските общини ще трябва да се презасеят

Студът е унищожил голяма част от тях

Рапичните полета в крайморските общини ще трябва да се презасеят

В момента не може да се каже какъв ще е размерът на щетите от неблагоприятните метеорологични условия, но рискът е реален за рапицата, особено в общините Шабла, Каварна и Балчик, съобщи говорителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Орлин Панев. Там снегът закъсня, а преди това преовлажнената от дъждовете почва замръзна. На места ще се наложи да се презасее с пролетници.



Полетата сега са още заснежени, но до две – три седмици вероятно вече ще стане ясно каква част от есенниците е унищожена. Рисковете за пшеницата са по-малки и касаят по-късната сеитба, уточни Панев. 


Заседанието на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите, което трябваше да се състои в края на януари е отложено за 6-ти март, в рамките на агро-изложението в Пловдив. Предвидена е съвместна дискусия с представители на Министерството на земеделието и горите относно Общата селскостопанска политика и текущи проблеми, свързани с настоящата кампания на регистрация на земеделските производители, очертаването на обработваемите площи и др., съобщи още Орлин Панев.