Отложиха процеса за пожара във влака-убиец за 22 март

Делото за пожара във влака София-Кардам, който през февруари 2008 взе девет жертви, бе отложено за 22 март.

Отложиха процеса за пожара във влака-убиец за 22 март

Второто заседание започна със спор по резултатите от следствения експеримент на гарата във Велико Търново, направен през декември. Той беше по препоръка на Върховния касационен съд и трябваше да установи имали ли са време обвиняемите да спасят пътниците от пожара. Всички страни в спора бяха предварително запознати със заключението от експертизата.


 

На гарата във Велико Търново за следствения експеримент бяха композирани вагони, идентични на тези, в които се е разиграла трагедията. Според експертизата пожарът е избухнал в шесто купе и е обхванал вагона за четири минути с отделяне на токсични газове. При експеримента бе измервано дали за това време шафнерът е могъл да спре влака, да събуди пътниците и всички да се евакуират от кушет-вагона.

 

Днес Апелативния съд постави нови задачи на вещите лица, участвали в експеримента и по тази причина отложи заседанието.

 

Дора Вичева, майка на изгорелия във вагона Даниел, обаче смята, че действията не са били адекватни и не очаква от експеримента да излезе истината. Разбирам, че всичко работи в посока да оневини шафнера и началничеството на влака. Това, че шафнерът е мислил само за пътниците от шесто купе и за никой друг. Той въобще не е чукнал на всички останали пътници, за да ги събуди и да им даде шанс, заяви тя.

 

Друга почернена майка изрази разочарованието си от резултата. „Можеше на шафнера една ракия да му дадат, една ракия да го почерпят. Доказано беше по време на делото, че е употребил алкохол”, каза Иванка Костадинова.