Добричкият окръжен съд иска повторно доказателства от румънските власти по дело за екстрадиция

Добричкият окръжен съд разпореди да бъдат изискани отново от румънските власти доказателства по делото срещу 33-годишния Асен Т.Д. от с. Подслон, община Ген. Тошево, който е издирван от Районен съд Мангалия. Румънският съд е издал Европейска заповед за арест на Асен Д., за да изтърпи наказание 9 месеца лишаване от свобода. Той е осъден през 2003 г. за две престъпления – незаконно преминаване на държавната граница на Република Румъния и за фалшива самоличност.

Добричкият окръжен съд иска повторно доказателства от румънските власти по дело за екстрадиция

На 15.09.2010 г. Асен Д. даде пред Добричкия окръжен съд доброволно съгласие да бъде предаден на румънските съдебни власти. Преди това съдебният състав бе разпоредил да бъдат изискани румънския съд доказателства по делото – присъдата на Асен Д., текстовете от техния Наказателен кодекс, по които е осъден и гаранции, че ще може да упражни правото си на повторно разглеждане на делото в Румъния с негово участие. Те все още не са получени.


Доказателства по делото са предоставени от Районен съд – Ген. Тошево и Затвора Варна. Асен Д. търпи там наказание по друга присъда и му остават да излежи 3 години и 8 месеца лишаване от свобода. Повторно ще бъде изискано от община Добрич удостоверение за идентичност на имената му, тъй като имената му по лична карта са различни от тези, посочени в Европейската заповед за арест.