Детелина Николова ще удостои с почетен диплом голямата спортистка Елена Стоянова

Кметът на Добрич Детелина Николова ще удостои с почетен диплом голямата спортистка на Добрич Елена Стоянова днес в 15.00 часа в лекоатлетическата зала на Спортен комплекс "Добротица".

Детелина Николова ще удостои с почетен диплом голямата спортистка Елена Стоянова

Удостояването ще се състои по време на републиканските първенства по лека атлетика за всички възрастови групи,  които се провеждат в момента в Добрич.

 

В присъствието на атлети от цяла България кметът ще награди голямото име в българския спорт Елена Стоянова по повод 60 – годишния й юбилей, за постигнати високи резултати в дисциплината „тласкане на гюлле” и за значим принос за развитието на леката атлетика и спорта в Добрич.

 

Елена Стоянова е единственият добруджански спортист, който е участвал в три Олимпиади. Това се случва  в дисциплините “тласкане на гюлле” през 1972 г. в Мюнхен, 1976 г. в Монреал и четири години по-късно в Москва.

 

Родена е на 23 януари 1952 г. в генералтошевското село Изворово. Там завършва училище до седми клас, след което учи в осми клас в село Житен. През 1968 г. пристига в Добрич, за да продължи образованието си в СПТУ по туризъм. Завършва и Института за детски и начални учители в Добрич. Нейният спортен талант е открит от преподавател в училището в село Красен, който забелязал  гъвкава й фигура и силата, с която хвърля малка топка. Най-добрият резултат в състезателната й кариера е 20.97 метра, постигнат през 1980 г. в София. Нейни треньори са били Надежда Хлебарова в “Добруджа” и Васил Крумов в националния тим. Шампионка е на България за 1977 г. и 1978 г.  Многократна медалистка в националните първенства през 70-те години - с резултати, които днес трудно постигат настоящите гюллетласкачки. Участва на 3 Световни студенстски първенства, 6 Европейски първенства в зала, 3 Европейски първенства на открито, 8 Балкански игри и множество международни срещи на националния тим.

 

7 пъти Елена Стоянова е избирана за Спортист №1 на Добрич.

 

Тренира до 1982 година, след което работи като преподавател в ОУ “Панайот Волов”.