Морето погълна плажа на Кранево и Албена

Цялата 3-километрова плажна ивица на Кранево е залята от морето, съобщи кметът на курортното селище Румен Николов. Водата е навлязла над 100 метра навътре, каза той. По думите му високите около 4 метра вълни са разрушили временни постройки по плажа.

Морето погълна плажа на Кранево и Албена

Приземните части на три хотела на първа линия са наводнени, каза още Николов. „Вълната е доста сериозна и бие и по терасите на първите етажи”, обясни кметът.

 

Разрушена е и част от оградата на Международния пионерски лагер в Кранево, дворът е залят с поне 80 сантиметра вода и там има наводнени бунгала, разказа още Николов.

Морето е откъснало и пътя, който свързва Кранево с близкото рибарско селище. Там целогодишно живеят около стотина души и сега трасето трябва спешно да се разчисти, за да могат хората да се снабдяват с продукти. Все още не е ясно дали бурното море е нанесло поражения на колектора за отпадни води, който наскоро беше ремонтиран. Състоянието на съоръжението, както и другите нанесени щети в селото ще се изясняват след два-три дни, когато водата се оттегли.

В Албена е залят целият плаж, засегнати от водата са и търговските обекти на първа линия. В момента морската вода се влива в резервата Балтата и е заляла пътя към хотел "Гергана", информират от община Балчик. Според началника на служба „Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Димчо Симеонов по първоначална информация водата е стигнала до три от хотелите на първа линия - "Нона", "Гергана" и "Боряна". Обектите сега са заключени, тъй като не работят през зимния сезон, затова утре ще се уточнява дали приземните им помещения са наводнени.

Камъни и пясък хвърля морската стихия и по крайбрежната дамба в Белия град. Плажът край Двореца също е залят от водата.

По информация на общинският съвет за сигурност в Шабла тази нощ морето е счупило 3-4 лодки в рибарското селище там. Пострадали са лодки, които вероятно не се използват, тъй като са били оставени на по-ниско ниво.