Разследваният за убийство Тихомир Симеонов остава в ареста

Апелативният съд във Варна потвърди постоянния арест на Тихомир Симеонов от Добрич, разследван за убийството на Венцислав Костадинов, извършено в края на юли 2010 година. В последните дни на януари тази година Добричкият окръжен съд отказа да измени мярката за неотклонение на 41 годишния мъж, който е зад решетките от 24 октомври миналата година.

Разследваният за убийство Тихомир Симеонов остава в ареста

Пресслужбата на съда припомня, че през есента на 2010 година, в местността „Бивака”, в землището на село Одърци, по пътя Добрич – Албена, беше намерен човешки скелет. След ДНК експертиза било установено, че костите са на 32-годишния добричлия Венцислав Костадинов, изчезнал месеци преди това.


 

Разследващите изяснили, че в деня на изчезването си Венцислав бил заедно с Тихомир. Междувременно Симеонов заминал да живее при майка си в Атина. Обявен е за общодържавно издирване, а след процедура по екстрадиция, на 21 октомври миналата година Тихомир е предаден от гръцките власти в България. Дни след това е привлечен като обвиняем за убийството на Венцислав.

 

И пред втората съдебна инстанция адвокатите на Тихомир настояват, че разследването се води тенденциозно, като се събират единствено доказателства за вината на Симеонов, но не и за невинността му. Според тях, след задържането под стража на Тихомир, не се извършват никакви процесуално следствени действия.

 

Апелативният съд определи като неоснователни възраженията на защитата, че разследването бездейства и уточни, че процесуално следствените действия се извършват под наблюдението и ръководството на прокуратурата, а не на съда. И този съд преценява като реална опасността Тихомир да се укрие или да извърши друго престъпление.

 

Обвиняемият е осъждан 9 пъти и ефективно е търпял наказания лишаване от свобода. Нещо повече. След изчезването на пострадалия мъж, Тихомир се установил да живее в Гърция, което е довело до издирването му с Европейска заповед за арест и екстрадирането му от съседната държава.

 

Определението, с което бе потвърден ареста на Тихомир Симеонов, разследван за убийство не подлежи на обжалване.