Добричлия съди прокуратурата за 2 милиона

Той вече спечели заведено от него друго дело срещу държавното обвинение.

Добричлия съди прокуратурата за 2 милиона
Окръжният съд в Добрич даде ход на гражданското дело, образувано по искова молба на 60-годишния Слави Д. Славов от Добрич срещу Прокуратурата на Република България. Той претендира Прокуратурата да бъде осъдена по Закона за отговорността на държавата и общините да му заплати 2 000 000 лв., представляващи обезщетение за причинени му като физическо лице имуществени вреди за времето от 2000 г. до предявяване на иска на 31.10.2011 г. Основание му дава водено срещу него наказателно производство на Районна прокуратура – Балчик, по-точно незаконно повдигнато обвинение.

Слави твърди в исковата молба, че в периода 1999 – 2000 г. е обработвал 1600 дка земя в землището на с. Дъбрава. В резултат на привличането му като обвиняем и на продължителното наказателно производство, търговските му партньори и собствениците на земеделски земи, които обработвал, се отдръпнали и не желаели да работят повече с него. През 2000 г. той преустановил дейността си, тъй като не можел да обработва земите. От тогава до предявяването на иска търпял загуби от печалбата, която би реализирал от отглеждането на пшеница, слънчоглед, царевица и рапица на тези площи.

Ответникът Окръжна прокуратура – Добрич, оспорва основателността и размера на исковата претенция. Прокурорът прави възражение за изтекла 5-годишна давност на претенцията, с която се търсят вреди за времето от 2000 г. Според него, представените по делото арендни договори не подкрепят твърденията на ищеца, че собствениците на земи, които е обработвал, са се отдръпнали от него и то в резултат на действията на органи на Прокуратурата. Държавният обвинител подлага на съмнение и твърдението, че Слави би реализирал печалба от 2 000 000 лв. от отглеждането на посочените от него селскостопански култури.

Пресцентърът на Окръжен съд – Добрич, уточнява, че през 2010 г. Окръжен съд осъди Прокуратурата на Република България по Закона за отговорността на държавата и общините да заплати на Слави Славов сумата от 100 000 лв. ведно със законната лихва, представляваща обезщетение за неимуществени вреди в резултат на продължило за периода 01.02.2000 г. - 28.06.2007 г. незаконно обвинение в извършване на престъпления измама и унищожаване на чужди документи. На 18.03.2011 г. Апелативен съд – Варна, намали обезщетението на 60 000 лв. Делото е насрочено за разглеждане във Върховния касационен съд на 21.03.2012 г.