Подсъдим за кражба от БДЖ остава в ареста

25-годишният Алекси Ал. Ст. остава в Следствения арест, след като Добричкият окръжен съд потвърди днес наложената му от Районен съд – Добрич, мярка за неотклонение. Той е задържан под стража, след като не се е явил на насроченото за 20.09.2010 г. заседание по наказателно дело срещу него.

Подсъдим за кражба от БДЖ остава в ареста

Алекси Ст. е подсъдим за това, че на 27.07.2009 г. при условията на повторност, в немаловажен случай и в съучастие с друго лице като съизвършител е отнел чужди движими вещи – 3 броя стоманени тръби на стойност 764,40 лв. от владението на БДЖ. Според обвинителния акт Алекси Ст. е участвал в пренасянето на тръбите от жп-мост по линията Добрич – с. Кардам до пункт за предаване на вторични суровини. Там той е предоставил личните си данни, за да продаде тръбите, за които е получил 40,50 лв.


Алекси Ст. обжалва пред въззивния съд отказа на Районен съд – Добрич, да измени в по-лека мярката му за неотклонение с аргумент, че е влошено здравословното му състояние. Адвокатът му посочи днес, че подзащитният му се е явявал пред органите на властта, когато е бил редовно призован. Той очаквал да получи призовка за процеса на 20.09.2010 г. На предходното съдебно заседание, на което е присъствал, не бил разбрал, че с отлагането на делото трябва да се счита за редовно призован.

Добричкият окръжен съд прецени, че първоинстанционният съд правилно и законосъобразно е наложил мярка за неотклонение задържане под стража на Алекси Ст. Той е обвиняем за тежко умишлено престъпление и не е отпаднала опасността да извърши друго престъпление или да се укрие. Първоначално съдът му е определил мярка за неотклонение подписка, но той е затруднил хода на съдебното следствие. Районният съд е преценил, че за да се осигури приключването на делото, е необходимо на подсъдимия да бъде взета най-тежката мярка за процесуална принуда – задържане под стража.

Определението на Добричкия окръжен съд не подлежи на обжалване и протест.