Домашна ракийка до 3 литра ще можем да качваме в самолета

Домашна ракия в бутилка до 3 литра ще може да се качва в самолета. От април 2013 г. отпада ограничението авиопътниците да носят в ръчния си багаж шишенца с течности до 100 милилитра, научи "Стандарт".

Домашна ракийка до 3 литра ще можем да качваме в самолета

Така спокойно ще можете да вземете в ръчния си багаж до 3 литра домашна ракия, армаган за роднини в Америка, или пък за лечение на страх по време на самия полет. Новите правила ще влязат в сила, когато европейските летища въведат в експлоатация нов високотехнологичен скенер, който може да хване взривни вещества във всяка течна субстанция.


 

Изобретението на британската компания Cobalt Light Systems вече е тествано успешно в няколко летища и Европейската комисия е одобрила използването му, съобщи руският сайт bulgarian.ruvr.ru. Това ще позволи на пътниците в самолетите да качват свободно течности на борда. Ограничението е само едно - бутилката не трябва да съдържа повече от 3 литра.

 

Така дори да пътувате само с ръчен багаж на екскурзия или командировка в чужбина, ще може да купите от града бутилка от местното вино и да го донесете на роднините си. В момента такива подаръци може да се купуват само от фришоповете на летищата или да се пренасят в куфарите, които стоят в товарното помещение на самолета.

 

Новият скенер ще бъде въведен в експлоатация през април 2013 г., поне в някои от най-големите летища в Европа. Летище София също ще въведе модерния рентген. От европейските регламенти произтичат задължения да се обнови рентгеновото оборудване за проверка за сигурност, каза изпълнителният директор на летище София Веселин Пейков.