Оперативен щаб следи газоснабдяването в страната и транзита на природен газ

Това съобщават от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма

Оперативен щаб следи газоснабдяването в страната и транзита на природен газ

Във връзка с настъпилите застудявания и значително повишената консумация на природен газ във всички страни от балканския регион, Източна Европа и Руската Федерация, през вчерашното денонощие доставките на природен газ бяха осъществявани при много тежки условия на недостиг на количества за страните от балканския регион.


 

Това наложи предприемане на мерки за намаляване на потреблението във всички държави от региона. В Министерството на икономиката енергетиката и туризма е създаден оперативен щаб с участието на представители и на "Булгартрансгаз" ЕАД и "Булгаргаз" ЕАД, който следи внимателно обстановката и предприема необходимите мерки за обезпечаване сигурността на газоснабдяването в страната и транзита на природен газ през наша територия. Актуалната ситуация и предприетите действия днес бяха обсъдени на среща при министър-председателя Бойко Борисов.

 

Отчетено бе, че до момента не е прекъсвано транзитирането на природен газ за съседните държави и не са въведени принудителни административни мерки за ограничаване на газоподаването. Предприети са всички действия за сигурна и надеждна работа на газопреносната и газоразпределителната системи. Използват се в максимална степен всички местни ресурси за осигуряване на количества природен газ, в т.ч. от ПГХ "Чирен" и от находището край Галата, като наличното съхранено количество в ПГХ "Чирен" е достатъчно да осигури за дълъг период от време част от текущото националното потребление.