Чай с ром не е подходящ за кучето ви, но зимното палто вече е задължително

За домашните любимци разговаряме с главният лекар във ветеринарната клиника "Вива Вет" в Добрич д.в.м. Добрин Добрев.

Чай с ром не е подходящ за кучето ви, но зимното палто вече е задължително

Екстравагантност или необходимост е облеклото за кучета?
Практика е вече хората да обличат домашните си любимци. В голямата си част животните се отглеждат вкъщи. В домовете е топло и рязката смяна на температурата води до простудни заболявания. Голяма част от породите са късокосмести, има много екзотични породи, които не са адаптирани към нашия климат. В Добрич има кучета от породите мопс, английски булдог и нашия суров климат с високи амплитуди от 30 – 40 градуса правят облеклата за кучета задължителни. Масово е производството на дрешки за домашни любимци, които са съобразени с анатомията на кучето. От години е масова практика и в цяла Европа да се обличат животните.


Необичайна порода, която досега не е имало в Добрич?
Английски булдог дълго време нямаше, а вече има два. Родезийски риджбек нямаше, но се появи преди около две години за първи път. Вече има и няколко фретки – вид пор, много интересно и весело животинче. За сметка на това пък, вече рядко се срещат породите, като много популярните навремето ризеншнауцери, боксери, добермани…

 

Лабораторията в клиникатаЛабораторията в клиниката 


Това модна тенденция ли е?
Не. Нашето общество се развива. Нашата медицина – също. Диагностичните средства във ветеринарната медицина не отстъпват на хуманната. Хората стават все по-грамотни в киноложко отношение. Например, живееш в тристаен апартамент. Ако вземеш немска овчарка за отглеждане, наказание ще бъде и за теб, и за кучето. Затова за тристайния апартамент ще си вземеш пекинез, мопс или френски булдог, т.е. салонна порода, която ще ти дава същата обич и радост, като голямото куче, но тя ще се чувства комфортно, ти – също. Увеличават се и котките. Такава, между другото, е картината и в европейските страни. Ние по никакъв начин не се отличаваме от тях вече.


Има ли в Добрич котка от рядка порода?
Има шотландска клепоуха, руска синя – най-различни екзотики! Но ние не гледаме толкова породата на животното, освен ако няма отношение към наследствени заболявания. Котката е най-лесна за отглеждане във всякакъв вид жилище. Кучето е по-социално и участва по-активно в живота на семейството, но пък котката проявява обичта си по друг, неповторим начин – все пак са два различни биологични вида!

 

Операционната и апарата за безкръвни интервенцииОперационната и апарата за безкръвни интервенции


Съвет към стопаните на домашни любимци за зимните дни?
Зимата е по-спокоен период от гледна точка на заболеваемостта на животните по няколко причини. Първо, почти са отпаднали паразитните заболявания, причинени от кърлежи и бълхи. Контактът на кучетата е много по-малък, което пък води до намаляване на заразните заболявания.


Страдат ли от грип и настинки?
Разбира се. Но нашите пациенти са добре обхванати от профилактични схеми, от ваксинации, в които са асоциирани по 7 – 8 заболявания, които предпазват животните от най-опасните и трудно лечими заболявания. Това е една много добра съвременна тенденция. Сега болести като парвовироза, гана и заразен хепатит са рядко срещани. Стопаните имат възможност да се информират добре в клиниката чрез обмяна на опит, консултации с лекарите, брошури. Съществува и телефон за безплатни консултации. Хората са грамотни и мога да кажа само добри думи за развитието на обществото в Добрич в това отношение.

 

Част от екипа на клиникатаЧаст от екипа на клиниката с един от пациентите в стационара