ГЕРБ към искането на сините: Забраната за шистовия газ остава!

ГЕРБ няма да свали забраната върху добива на шистов газ. Това обяви зам.-шефът на групата на управляващите в парламента Валентин Николов.

ГЕРБ към искането на сините: Забраната за шистовия газ остава!

ГЕРБ остава на твърдата си позиция, че трябва да има забрана за добива и проучването на шистов газ в България.

Това обяви зам.-шефът на групата на ГЕРБ Валентин Николов часове след като част от Синята коалиция внесе проект за падане на мораториума върху дейността.

„При положение, че има страхове за нанасяне вреди върху околната среда, ние категорично няма да премахнем мораториума върху шистовия газ до момента, когато българското общество е постигнало съгласие, че това е безвреден метод”, каза Николов.  Той допълни, че ролята на експертите е да убеди всички, че това е така.

Зам.-шефът на депутатите от ГЕРБ обяви, че ако учените успеят да убедят българите, че сондажите за шистов газ са безопасни, управляващите може да преосмислят решението си.


 

„Но едно изявление на ДСБ категорично няма да направи това”, отсече Николов.

Той акцентира на променящите се позиции по темата на сините и цитира лидера си Бойко Борисов, според когото в България няма политическа класа и се използва всеки повод да се нападне правителството. „Когато приехме мораториума, започнаха обратните атаки защо сме го приели”, каза той. Според него всички политически сили се опитват да се възползват от всеки случай на гърба на управляващите.