АЗПБ : България да иска допълнителен сертификат за яйца от ЕС, че са от щастливи кокошки

Само 10 от 121 птицеферми в България все още не са успели да отговорят напълно на критериите на ЕК за отглеждане на кокошки-носачки в уголемени клетки, и така да спазят изискванията за хуманно отношение към птиците, което влиза в сила за ЕС от началото на тази година.

АЗПБ : България да иска допълнителен сертификат за яйца от ЕС, че са от щастливи кокошки

Това обяви Иван Ангелов, производител на яйца и член на браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциация на земеделските производители в България /АЗПБ/ днес. Това стана по време на среща с производителите и министъра на земеделието Мирослав Найденов, инициирана от АЗПБ. Една от темите бе заплахата от Брюксел, че ако до края на юли страните в ЕС, които не са успели да отговорят на изискванията за хуманно отношение, ще бъдат глобявани. В момента тези държави са 14 и една от тях е България.

 

Нашите производители са почти на финала и много бързо ще се справят с този проблем, увери Ангелов. В момента в страната има 2,5 млн. птици, които са отглеждани в уголемени клетки, и само 300 хил., които са в неуголемени клетки, позова се на статистически данни колегата му Ивайло Гълъбов.  Според него още през март „неотговарящите” птици ще останат 250 хил., а през май бизнесът би трябвало да е приключил с инвестициите и да няма ферми, които да не отговорят. България е една от първите, които ще спазят изискванията, увериха от АЗПБ. Аргументът е,  че нашите отговарящи ферми са над 80%, а в Гърция неотговарящите са близо 90%, Полша също е много след България. Ще обявим, че ще спазим изискванията месец по-рано, каза Мирослав Найденов.

 

За яйца от кокошки, които не отговорят на изискванията се продават на българския пазар, алармираха производителите. Те показаха картонена опаковка с 10 яйца, купена от веригата Кауфланд в Пловдив. В нея една част от яйцата са с печат за хуманно отношение, другата с червена точка, което показва, че са неотговарящи, други са без маркировка. Това е нелоялна конкуренция към българския бизнес, който инвестира огромни средства, за да спази изискванията, каза Ангелов. Той увери, че птицефермите могат да задоволят изцяло нуждите на родния пазар. В случая проблемът идва от там, че бизнесът няма право да продава неотговарящите яйца за консумация, а само за преработка. Тези за преработване обаче се плащат на килограм, докато другите на бройка и това е загуба за производителите, поясни той. Полските производители използват пролуката и се опитват да се освободят от яйцата за преработване на българския пазар, което е некоректно.

 

Германия не допуска на пазара си яйца, които не отговорят на изискванията за хуманно отношение, тя е изпълнила на 100% критериите на ЕК, съобщи Ивайло Тодоров, главен секретар на АЗПБ. Германските власти налагат допълнителни изисквания към фермите, които не са преструктурирани на 100% за всички от ЕС. Това са разбрали членовете на АЗПБ по време на посещението си в Германия преди седмица, разказа Тодоров. Така те защитават производителите си от нелоялна конкуренция, допълни той. Земеделският министър прие идеята на асоциацията и обеща, че България по подобие на германските власти ще изиска допълнителен сертификат от контролните органи на съответните страни от ЕС за яйцата, които влизат на родния пазар, че са от птици, които са отглеждани хуманно, за да защити българския бизнес.