Задържаха 4 добричлии за трафик на бели робини в Германия

Главна дирекция „Гранична полиция” и Федералната криминална служба на Германия разкриха престъпна група за трафик на хора с цел сексуална експлоатация, съобщават от пресцентъра на МВР. В хода на съвместното разследване са задържани организаторът на групата и още 11 участници в разработената престъпна схема.

Задържаха 4 добричлии за трафик на бели робини в Германия

В Главна дирекция ”Гранична полиция” е пристигнало писмо от първи главен комисар Райнер Бел от Полицейския президиум на град Бон, Федерална Република Германия. В него е изказана благодарност за успешното сътрудничество между двете служби по установяването и задържането на общо дванадесет души за трафик на хора на територията на страна от Европейския съюз.

Повод за започване на работата по случая е получена в ГД „Гранична полиция” информация за извършван трафик на хора с цел сексуална експлоатация от България за Германия. В хода на провежданото разследване е установено, че организатор на трафика на момичета е 26-годишният М. Д. от Добрич. С помощта на помагачи той набирал, транспортирал, склонявал към проституция и контролирал жертвите. На етапа е установено, че по тази схема престъпната група е експлоатирала 25 „бели робини” на територията на Федерална република Германия, в районите на Бон и Кьолн.

В резултат на интензивното международно сътрудничество в реално време между Главна дирекция ”Гранична полиция” и Федералната криминална служба на Германия са събрани достатъчно годни доказателства, които са довели до задържане на деветима българи – членове на групата на възраст от 18 до 44 години. Те са с постоянна заповед за арест. Още трима мъже от региона на Добрич са задържани в България с Европейска заповед за арест и са транспортирани в Германия. Заведено е досъдебно производство за трафик на хора с цел сексуална експлоатация, водено от прокуратурата в Бон. Продължава съвместната работа по случая.